Viseče mreže - enostavno udobno in prijetno

Viseče mreže so nekako čudovite. Redko imamo možnost, da nam je tako prijetno. Poleg tega jo lahko obesimo tudi na prostem in tako uživamo v čudovitem poletnem vremenu. Viseče mreže so bile izumljene v Latinski Ameriki, nekoliko kasneje so te našle tudi svojo pot v Evropo, danes pa lahko te izdelke uživanja najdemo po celem svetu.

V bistvu gre pri visečih mrežah za uživanje in spanje kot v svoji postelji. V nasprotju s tem viseča mreža visi in je pritrjena na dveh fiksnih točkah. Tako ima mreža povešen prostor za ležanje.

Zgodovina in izvor

Začetke besede viseča mreža najdemo na otoku Haiti. Tam so viseče mreže domačini imenovali hamáka. Columbus je prišel leta 1492, ko stopil na tla Amerike prišel v stik z visečimi mrežami. V Latinski Ameriki, so bile uporabljene kot zaščita pred nevarnimi živalmi, umazanijo in vlago.

Nemška beseda "viseča mreža", ima zanimivo zgodovino. V nemščini so bile prvič imenovane z besedo HAMACO ali Hamach. Najstarejši dokaz izvira iz 1529. Izredno kmalu so mreže pomenovali viseče mreže, saj so preostali pojmi bili enostavno preveč tuji. Besedna zveza je postala tako edinstvena in za ljudi zelo zanimiva, poleg tega pa je optimalno opisovala smisel in namen samega izdelka.

Evropejci so viseče mreže od ameriških domorodcev prevzeli izredno hitro, uporabljali so jih predvsem na dolgih potovanjih z ladijami. Tam so postale tradicionalen način spanja, saj so istočasno ponujale več prednosti. Njihova izdelava je bila zelo enostavna, na sami ladiji niso zavzemale veliko prostora in zibanje ladij so izredno učinkovito harmonizirale. Iz teh razlogov so zagotavljale miren spanec in preprečevale, da mornarji ob visokih valovih niso več padali iz postelj.

Vrste

Viseče mreže je mogoče razvrstiti po dveh kriterijih: glede na vrsto ležišča in ali imajo viseče mreže  palice za širitev.

Tradicionalne delimo mreže, glede na njihovo ležišče v dve vrsti in sicer rutaste in mrežne viseče mreže. Slednje so običajno vezane iz katerih nastane tkanina. Vendar pa obstajajo tudi tradicionalno izdelane, mehiške mrežnate viseče mreže, ki so brez vozlov. Tako se samo ležišče bolje prilagaja obliki telesa. V bistvu je udobeje ležanja v mrežasti viseči mreži odvisna od razmika zank in jakosti vozlov.

Palice za širitev je potrebno uporabiti, da lahko samo ležišče ostaja odprto. Nepravilna razporeditev težišča lahko povzroči nagibanje ležišča in tako obstaja nevarnost da padete iz viseče mreže.

Za ogled ponudbe visečih mrež in dodatkov kliknite tukaj.