Življenje v majhnem prostoru

Življenje v majhnem prostoru

Kdor je kdaj živel v majhnem stanovanju ve, da življenje v majhnem prostoru prinaša svoje izzive. To ne pomeni, da je v majhnih stanovanjih nemogoče udobno in lepo živeti. Vse, kar je potrebno je, malo načrtovanja vnaprej, nato pa je mogoče oblikovati tudi najtesnejše prostore, tako da so funkcionalni in vizualno privlačni.

Če se spopadate z omejenim prostorom in niste povsem prepričani, kako ali kje začeti, imate srečo. Tu boste našli najboljše nasvete za oblikovanje majhnih prostorov.

Najprej pomislite, nato pa kupite

Preden nekaj kupite, se prepričajte, da ste v celoti seznanjeni s funkcijo prostora. Kako želite uporabiti prostor? Ali potrebujete npr. prostor za shranjevanje otroških igrač? Ali je kavč nujno potreben ali sta dovolj majhen kavč in udoben fotelj? Bi bila okrogla jedilna miza boljša od kvadratne?

Te vrste vprašanj vam pomagajo določiti posebne zahteve in poiskati izvedljive rešitve. Nato lahko ciljno nakupujete, kar prihrani čas in denar.

Uporabite Statement pohištvo

Paziti morate na velikost pohištva v majhnih prostorih. Ampak ne mislite, da morate kupiti kup majhnih kosov pohištva, ker so sobe majhne. To je pogosta napaka. Profesionalni opremljevalci vedo, da osupljiv večji kos pohištva vedno izgleda bolje kot mnogi majhni kosi pohištva, saj le-ta ustvari vizualno zmešnjavo.

Prava osvetlitev

Ravne površine, kot sta tla ali miza, so v majhnih prostorih redke in dragocene. Osvetlitev mora to upoštevati in prostora ne sme zakrivati. Zato vedno raje stenske ali stropne luči pred talno svetilko. Upoštevajte tudi, da svetloba ne sme padati samo navzdol, ampak tudi navzgor. Slabo osvetljen strop naredi sobo še manjšo.

Upoštevajte enotno barvo

Dobro je barvati vse stene sobe v eni barvi. Zaradi tega je soba videti večja. Za to je najbolje uporabiti tople, bogate ali mehke in pomirjujoče odtenke. Jasne črte z uporabo le ene barve zbledijo, kar poveča udobje.

Če to barvno shemo uporabljate tudi v drugih okrasnih delih, npr. preprogah ali blazinah, utrjuje enoten slog, vendar se še vedno počuti odprto.

Več funkcijski način

Ne glede na to, kateri slog ste izbrali je v majhnih prostorih vedno pomembna ena stvar: vlagajte v kose pohištva, ki jih je mogoče uporabiti za več stvari. Če primanjkuje prostora, resno razmislite o nakupu večnamenskega pohištva. Izbor je velik in zagotovo boste našli nekaj primernega za vaš okus in vaše zahteve.