28 idej za majhne prostore

28 idej za majhne prostore

Izkoristite vsak kvadratni centimeter

V majhnih apartmajih in sobah morate biti kreativni, da imate dovolj prostora. Tu je nekaj idej, kako to storiti lažje.

 1. Postelja z odlagalnim prostorom: Postelja z odlagalnim prostorom je v majhnih stanovanjih pravi čudež, ne boste verjeli koliko dodatnega prostora imate nenadoma. Takšno posteljo lahko kupite, ali pa se poigrate in jo sestavite sami.
 2. Stenske luči namesto talnih svetilk: Talne svetilke izgledajo lepo, vendar v majhnih prostorih zavzamejo veliko prostora. Na srečo je danes veliko številnih stilskih stenskih luči, ki so tako oblikovno lepe kot talne svetilke.
 3. Skupna raba prostorov: Z zavestnim postavljanjem pohištva lahko sobo vizualno delite. To ustvarja vtis, da je soba sestavljena iz dveh prostorov (npr. kuhinja in dnevna soba). Za to so primerne okrasne predelne stene, visoke mize s stoli ali police za knjige.
 4. Manj je več: Majhni apartmaji in sobe ne ponujajo neomejenega prostora. Zato bi morali redno čistiti in odstranjevati stvari, ki jih ne potrebujete več.
 5. "Prekrivni" radiatorji: Radiatorji pogosto zavzamejo veliko prostora. Vendar jih lahko pokrijete s polico, in tako na primer ustvarite sedalno ali odlagalno površino.
 6. Uporabite vogale: Namesto da v vogale postavite škatle ali kaj podobnega - lahko uporabite sistem polic. Odprte police dajejo prostoru večji vpliv.
 7. Zrcala: Vsaka vrsta odsevne površine naredi prostor večji. Ogledala so najlažji način, da majhnim prostorom omogočimo večji izgled.
 8. Pojdite v višino: Če imate malo prostora, a visoke strope, lahko uporabite dvignjeno posteljo. Tako lahko hitro in enostavno ustvarite nekaj kvadratnih metrov dodatnega prostora. Pod posteljo je lahko omara ali shranjevalne police.
 9. Premikajoče pohištvo: Če imate malo prostora, je pohištvo na kolesih lahko dobro. Tako lahko pohištvo hitro in enostavno premikate po trenutni potrebi.
 10. Ozko pohištvo: V hodniku imate včasih zelo malo prostora, ker je tako ozek. Ampak tu lahko še vedno nekaj postavite, ožje pohištvo, ali pa prepolovite staro mizo, ki je več ne potrebujete in jo pritrdite na steno. Vsaka odlagalna površina je dobrodošla, čeprav zelo ozka.
 11. Sledite funkciji: ne dovolite, da vas tradicionalna pravila opremljanja omejujejo. Uporabite le tisto, kar potrebujete, ostalo pa pustite. Zakaj bi imeli ogromno jedilno mizo, če živite sami v majhnem stanovanju?
 12. Veliko luči: Številni majhni viri svetlobe so boljši od enega velikega. Tako se lahko osredotočite tudi na posamezna področja.
 13. Zelenje: Rastline pogosto zavzamejo veliko prostora, hkrati pa vsakemu stanovanju dajejo živahnost. Če imate malo prostora, lahko rastline obesite na steno.
 14. Usklajena barvna shema: Stanovanje z veliko barvami se zdi nemirno. Če imate usklajeno barvno shemo, to poskrbi, da so tudi majhna stanovanja takoj bolj prijazna.
 15. Gospodinjski aparati na steni: Če imate majhno vgradno omaro kot prostor za shranjevanje gospodinjskih aparatov, lahko vrata uporabite tako, da na njih namestite možnosti shranjevanja. Torej metla visi na vratih, namesto da bi blokirala prostor.
 16. Magneti in kljuke v kuhinji: V vsaki kuhinji lahko ustvarite več prostora za shranjevanje z uporabo magnetnih trakov za nože. Veliko lahko shranite tudi na kljuke: od lesenih žlic do majhnih ponev.
 17. Tanke noge: Uporabite pohištvo s tankimi, majhnimi in neopaznimi nogami. Te ne zakrivajo pogleda, zaradi česar je vsaka soba videti večja.
 18. Zložljiva miza namesto klasične mize: V majhnih stanovanjih pogosto ni prostora za pravo mizo. Če za to ne želite uporabljati jedilne mize, je idealna zložljiva miza.
 19. Stenske police: police, ki so pritrjene na steno, so čudovit način za ustvarjanje dodatnega prostora za shranjevanje. Tako na tleh ostane več prostora za drugo pohištvo.
 20. Drsna vrata: Če obstaja možnost za drsna vrata, je to velika prednost, saj z odpiranjem vrat ne zasedate večjega prostora.
 21. Vozički: Majhni vozički z več nivoji ne samo, da izgledajo elegantno, temveč nudijo tudi izjemno uporaben prostor.
 22. Viseča nočna omarica: Če nimate veliko prostora poleg postelje, je viseča nočna omarica možnost, da ustvarite več prostora.
 23. Stojalo za oblačila: ne potrebujete vedno omare za svoja oblačila. Lahko jih obesite na stojala, tako prostor deluje bolj odprt, pa še večji pregled nad garderobo imate.
 24. Več funkcijsko pohištvo: kosi pohištva, ki imajo različne namene, so v majhnih stanovanjih obvezni, saj na ta način uporabite vsak kvadratni centimeter do maksimuma.
 25. Bele stene: bela barva vizualno odpira prostore. To lahko uporabljate v majhnih prostorih ali apartmajih, da bodo videti večji.
 26. Kavna mizica: kavna mizica s stekleno površino ne blokira pogleda, kar ustvarja vtis večjega prostora. Poleg tega pod mizo lahko pospravite marsikaj.
 27. Komoda kot mizica za kavo: Alternativa za stekleno mizo je uporaba skrinje. Torej imate z mizo tudi prostor za shranjevanje. Seveda lahko uporabite tudi mizo za kavo, ki ponuja prostor za shranjevanje.
 28. Uporabite vsak kotiček: Ne glede na to, kako malo prostora imate, je v majhnem stanovanju vse mogoče uporabiti. Brisače na primer lahko obesite na obešalnike na vratih.