Nov trend: Kitchen Farming

Nov trend: Kitchen Farming

Kitchen Farming je v bistvu to, kar pove že samo ime. Gre za gojenje zelišč v lastni kuhinji. Vendar pa pri tovrstnem »kuhinjskem kmetovanju« ne gre le za gojenje zelišč v loncih, kot se že dogaja v številnih stanovanjih in hišah. Ta novi trend, ki je že zelo priljubljen v Aziji in ZDA, gre še veliko dlje.

Spet bolj povezani s hrano

Trend gojenja hrane v lastnih stanovanjih je opazen že nekaj let. Vse več ljudi, predvsem v mestih, se zateka k pridelavi hrane, da bi se bolj povezali s pridelavo hrane ter ponovno začutili naravo z vsemi čutili.

Kako je pridelana hrana?

Kitchen Farming je novost v tem smislu, da preprosto izkorišča dejstvo, da je hrano dejansko mogoče pridelati zelo enostavno ter brez vrta ali njive. Kot rezultat, lahko pridelate sadje, zelišča ali zelenjavo, kot je solata, neposredno v kuhinji.

Kot posode lahko na primer uporabite posebne sadilnike za rastline ali viseče lonce z integrirano UV žarnico. Če imate malo dodatnega prostora, lahko v kuhinjo namestite tudi mini rastlinjak. Paleta izdelkov za Kitchen Farming se nenehno povečuje. Veliko novoustanovljenih podjetij ponuja sofisticirane sisteme, ki vsem omogočajo rast v kakršnih koli prostorskih situacijah. Obstaja pa tudi druga možnost, in sicer, da preizkusite svoje rokodelske sposobnosti z lastno izdelavo majhnih rastlinjakov ali korit za rastline.

Kako začeti

Lepota Kitchen Farminga je, da za začetek ni potrebnih veliko predpogojev. Pomembno je le, da imate kuhinjo, ki ima veliko dnevne svetlobe. Če pa ne, ne obupajte: pomanjkanje sončne svetlobe lahko nadomestite z dodatno osvetlitvijo, ki bo rastlini omogočila enako dobro rast. Ne pozabite izbrati rastlin glede na temperaturo vaše kuhinje in jih zalivati glede na njihove potrebe.

Druga prednost Kitchen Farminga je, da ne zavzame veliko prostora, zato ga je mogoče izvajati v skoraj vsaki kuhinji. V zelo majhnih kuhinjah priporočamo, da se odločite za visoke rastline, ki potrebujejo le minimalen prostor.

Kitchen Farming je torej zanimiv način pridelave sveže in okusne zelenjave, predvsem za ljudi, ki živijo v mestu in nimajo na voljo vrta ali balkona. V kolikor se odločite zanj, vam želimo veliko zabave in uspeha. Konec koncev, kaj je boljšega od uživanja domačega sadja in zelenjave?