Izbira prave preproge

Preproge zagotavljajo domačnost in lahko popestrijo še tako dolgočasne sobe. Pri izbiri ustrezne preproge, pa se lahko hitro oštejete. Pred vami je nekaj priporočil. 

Obstaja nešteto tipov preprog. O orientalskih preprogah bi lahko napisali celo knjigo. Preproga je lahko nevsiljiv praktičen dodatek, kot tudi predmet, na katerem bomo pasli poglede. Seveda ne bo šlo brez čiščenja in ščetkanja. Včasih parket deluje neprijetno, sterilno in brez življenja. To lahko spremenite z izbiro ustrezne preproge. 

Material

Na voljo imate izjemno izbiro materialov. Obstaja ogromno različnih materialov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti.

Preproge tkane iz naravnih vlaken so plemenite in jih je treba uporabjati skupaj z ustreznimi sredstvi.

Preproge z dolgim florom, naredijo prostor udoben in topel. Zato so še posebej primerne za v dnevno sobo in spalnico.

Prav nasprotno, pa so preproge s kratkim florom idealne za v jedilnico. Delujejo moderno, hkrati pa so enostavne za čiščenje.

Za uporabo na prostem so idealne preproge iz umetnih materialov. 

Velikost

Kaj je najbolj pogosta napaka pri nakupu preproge? Da je premajhna. Da se to ne zgodi tudi vam, morate pred nakupom skrbno izmeriti prostor. Prevelika preproga "ubije" prostor, premajhna pa se, predvsem v odprtih prostorih, porazgubi. 

Najprej izmerite najkrajši konec sobe. Izberite preprogo približno 60 centimetrov krajšo od te stene. Ne pozabite na vrata, preproga namreč ne sme ovirati odpiranja vrat. 

V kolikor imate ločen kavč lahko izbirate. Lahko v središče postavite majhno preprogo, ali izberete večjo in nanjo postavite kavč. Ta naj bo tako velika, da bo na obeh straneh vsasj 10 cm preproge pod kavčem. 

V jedilnici je priporočljiva uporaba preproge v obilki kvadrata. Preproga naj bo vsaj tako velika, da bo na njej lahko tudi stol. Zato naj bo vsaj 70cm daljša in širša od mize. 

Slog

Preprogo prilagodite ostali opremi. Če se preproga ne ujema z okoljem, lahko grdo bode v oči. Obstajajo preproge za vsak stil, zato si vzemite čas za izbiro in izberite popoln model zase.

Če je preostala oprema preprosta, lahko izberete preprogo z vzorcem, v kolikor pa so ostale stvari dovolj vpadljive, raje izverite enobarvno preprogo. 

Barva

S preprogo lahko pričarate kontrast ali nevpadljivost. Odvisno od vaših želja. Za homogen izgled, uporabite preprogo, ki se bo ujemala s preostalo opremo. Ne pozabite, da v prostoru ni pripročljivo uporabiti več kot tri barve. 

V dnevni sobi lahko izberete nekoliko svetlejšo preprogo od kavča. Če je kavč pisan in vpadljiv, priporočamo uporabo enobarvne preproge. 

Svetlejše barve prostor vizualno povečajo, temnejše pa pomanjšajo. Razmislite o tem pred izibro. 

Oblika in orientacija

Standardne preproge so pravokotne oblike. Kljub temu pa obstaja več različnih oblik, med katerimi lahko izbirate. V bistvu si lahko izberete obliko, ki vam je najbolj všeč. Ampak ne pozabite, preveč različnih oblik v prostoru lahko pripelje do težave. V takšnem prostoru se je težko sprostiti. 

Pri odločanju lahko svobodno izbirate. Postavite preprogo diagonalno navzdol, to bo poskrbelo za dinamiko in napetost. Ko bo usklajena s stenami bo poskrbela za umirjenost. 

Glavno vodilo pri izbiri prave preproge je: dovoljeno je vse kar ustreza vam.