Vročina - nasveti za lažje bivanje

Ko se temperature poleti  zvišajo, je v hišah in stanovanjih skoraj neznosno. Tukaj so naši nasveti, ki bodo pomagali, da boste kljub temu zdržali za štirimi stenami.

Ker hiše ohranjajo toploto, lahko zaradi ponavljanj vročine postane neznosno, da ostanejo na svojem domu ali v hiši. Ni pa treba takoj kupiti klimatske naprave. Stalo bo vas veliko, a ne le nakup. Klimatska naprava povprečne velikosti porabi v mesecu enako količino električne energije kot hladilnik in zmrzovalnik skupaj v celem letu. Poleg tega pa se mora odpadna toplota se s sistema še odstraniti.

Nasveti:

  • Toplota pride najlažje skozi okna v prostore. Sončna svetloba z lahkoto prodira čez okensko steklo. Toplota prodira tudi zaradi odprtih oken. Najpomembnejši ukrep je torej, imeti okna zaprta. Prezračite samo zjutraj ali zvečer, ko so temperature nižje. Poleg tega je pomembno, da sončni svetlobi ne pustimo neovirano prihajati v prostore. Najbolj učinkovita je zunanje nameščena, svetla zaščita. Žaluzije in rolete zmanjšanjo dotok sončne svetlobe do 75%. Tu se svetle barve odbijajo, preostanek pa se zablokira. Če nimate zaščite proti soncu, pa bodo vam pomagale tudi zavese. Tu se toplota dejansko blokira v notranjosti prostora,a kljub temu, svetla zavesa zmanjša dotok sončna svetloba za četrtino.

  • Popolnoma izklopite vse električne naprave, ki jih ne uporabljate. Računalniki, televizorji, itd proizvajajo toploto. Ob teh toploh dneh vklopite samo naprave, ki jih resnično potrebujete. Druge naj bodo izključene, saj se vročina proizvaja tudi, ko so te v stanju pripravljenosti.

  • Potrebujete hlajenje zraka: vzemite brisačo ali odejo iz bombaža, jo zmočite in obesite v stanovanju. Sušenje odstrani toploto iz zraka, ker omogoča hladnejše okolje. Še bolj učinkovito je, če je prisoten majhen vetrič, saj bo proces pospešen. Vendar ne odpirajte oken, namesto tega uporabite ventilator. Opomba: ta nasvet deluje le pri suhi vročino. Če je prostor že vlažen, tega ne počnite, saj boste izpostavljeni neprijetnemu potenju.

  • Masivna tla so vaš zaveznik. Absorbirajo toploto iz zraka in hladijo prostor. To deluje le, če so tla prosta. Preproge in ostali dodatki delujejo kot toplotni izolatorji. Zato bo bolje, da jih odstranite.

  • Ventilator je poceni alternativa klimatski napravi. Prek naše kože se tudi izmenjuje določena količina zraka, to pa nam vpliva na potenje, potenje pa ima vpliv na izhlapevanje. V večernih urah pa postavite ventilator tako, da je hrbtna stran ventilatorji usmerjena v okno. Ponoči lahko visoke temperature nas popeljejo v takšne muke, da znajo nam preprečiti spanec. Vročina je problematična samo, ko gremo spati.

  • Ponoči nam lahko vročina preprečuje spanec. Ko zaspimo, pa nas običajno ne moti več. Za hlajenje lahko napolnite steklenico s hladno vodo in jo namestite med stegna. Tako bo hlad vstopil v krvni obtok in se hitro razporedil po celem telesu. Druga možnost je, da rjuho in svoje perilo za nekaj časa položite v skrinjo ali hladilnik. Opomba: ne prhajte se s preveč hladno vodo. To spodbuja krvni obtok, zato vam bo še toliko bolj toplo. Boljše bo, da uporabite mlačno vodo.