Podrobnejši pregled prostorov: jedilnica

Podrobnejši pregled prostorov: jedilnica

Jedilnica je ena izmed osrednjih sob v vsakem stanovanju - navsezadnje je tam, kjer ljudje jedo, se srečujejo, govorijo in se smejijo. Jedilnica je kraj srečanj, kjer utripa življenje.

Jedilnica pomeni uživanje, veselje, dolge pogovore in živahne razprave, ure skupaj z družino in prijatelji, skupno prehranjevanje.

Jedilna miza - katere oblike?

Na splošno je jedilna miza osrednja fiksna točka v vsakem gospodinjstvu, ki preprosto igra osrednjo vlogo. Seveda se pri postavitvi zastavlja vprašanje, kakšna naj bo jedilna miza. Okrogla ali kotna, stabilna, zajetna ali celo prevladujoča? Pomembno je, da jedilno mizo prilagodite svojim osebnim željam, pa tudi razmeram v prostoru. Glede na velikost naj ponuja dovolj prostora za vse vrste dejavnosti - pa naj gre za dobro večerjo s prijatelji ali samo za domače naloge otrok.

Seveda ima material tudi določeno vlogo. Ali se boste odločili za rustikalni les, moderno steklo ali celo kamen je odvisno tudi od vašega okusa, seveda pa tudi od stila opremljanja. Ali izberete mizo s štirimi nogami ali eno osrednjo nogo? Ali naj bo miza okrogla, tako da nikomur ne bo treba sedeti v kotu?

Zelo pomembno vprašanje je seveda velikost. Koliko ljudi naj bi sedelo za mizo ob praznikih, za božič?

Fotelji in stoli

V idealnem primeru bi morali izbrati stole za jedilno mizo, ki vas vabijo, da se pri mizi zadržite. To so lahko oblazinjeni fotelji ali leseni stoli - karkoli želite - vendar morajo biti prijetni za sedenje.

Ne pozabite tudi, da bi morali stoli zdržati nekaj več časa. Zlasti pri jedilni mizi naslanjači in stoli hitro dobijo madeže rdečega vina ali hrane, ki je padla iz mize. Imejte to v mislih in izberite fotelje ali stole, ki jih lahko enostavno očistite.

Preproga - da ali ne?

Preproga v jedilnici je videti čudovito - daje prostoru praznično vzdušje. Po drugi strani pa bo sčasoma seveda zelo trpela, še posebej, če so v gospodinjstvu otroci. Zato morate dobro razmisliti o preprogi, saj lahko pomeni veliko čiščenja. Ampak kot rečeno, izgleda enostavno odlično. Pretehtati morate tisto, kar je za vas pomembnejše.

Razsvetljava

Osvetlitev jedilne mize je popolnoma osrednja pozornost, ki jo privlači vsaka jedilnica. Kaj boste izbrali? Se boste odločili za obsežen, rustikalen lestenec ali svetilko modernega dizajna?

Glede na čisto obliko ne pozabite, da svetilka oddaja dovolj svetlobe in res dobro osvetli mizo. Zatemnitev je tudi dobra naložba, če na primer vsake toliko časa pripravljate večerjo ob svečah. Potem lahko svetilka podpira sveče.

Dodatno pohištvo

Glede na to, kako pogosto nameravate sprejeti goste, se vam lahko obrestujejo tudi drugi kosi pohištva. Nakup regala ali predalnika vam lahko olajša življenje, ker imate nato dovolj prostora za posodo, okrasne materiale, serviete ...

Za vizualni izgled lahko še posebej s kredencami in regali ustvarite dodatni učinek. Če je glede sloga nekoliko neskladja, daje ta kontrast jedilnici poseben čar.

Stene

Na splošno morajo biti stenske barve in tapete v jedilnici zadržane in prefinjene. To je preprosto posledica dejstva, da je na jedilni mizi pogosto nekaj postavljeno, od cvetja in kozarcev do časopisov in okraskov. Miza je torej vedno v središču pozornosti in tukaj ne ustreza, če pridejo posebej do izraza tudi stene. Namesto tega lahko obesite lepo sliko ali ogledalo kar je povsem dovolj.

Več virov svetlobe

Številne svetilke za jedilno mizo koncentrirajo svetlobni stožec na mizo, torej navzdol. V večjih jedilnicah bo zato morda treba imeti dodatne vire svetlobe, tako da bo ne samo miza, ampak tudi celotna soba dobro osvetljena. Razmislite o talni svetilki. Ta vrsta svetilk daje vsaki sobi prijetno vzdušje in lahko čudovito dopolni celoten učinek.

Zaključek

Jedilnica je prostor za zbiranje, druženje, družino in komunikacijo. Zato je pomembno, da vas privabi, da se ob njej zadržujete in izžareva prijetnost, pa tudi udobnost. A ne pozabite, da vam mora biti v prvi vrsti slog in izgled vaše jedilnice všeč. V nasprotnem primeru se ne boste želeli zadrževati v njeni bližini.