Martinova gos

Martinova gos

11. novembra goduje Sv. Martin. Takrat na mizi ne sme manjkati tradicionalna gos, ključnega pomena pa je tudi praznično ozračje za mizo. 

Tradicija

V srednji Evropi je že dolgo v navadi, da se na ta dan na mizi znajde Martinova gos. Razlogi so številni. V vzhodnih cerkah je potekal post, tako je bila to odlična priložnost za pojedino po postu.  Drugič pa na predvečer 11. novembra tradicionalno potekajo mnogi festivali s hrano in pijačo.  

Kljub temu pa danes nihče ne pozna točnega razloga za uživanje gosi. Obstaja več razlag. Martinovo še do začetka druge svetovne vojne predvsem praznik konca letine in pomemben zahvalni dan, ko so med drugim darovali tudi gosi. 

Najbolj znana je zgodba, po kateri naj bi pozimi srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj topli vojaški plašč in ga polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil. Pozneje so ga izvolili za škofa. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto, se skril med gosi, te pa so ga izdale s svojim gaganjem.

Praznična miza

  • Naj ob praznikih zasije tudi lepo okrašena miza. Posebno pozornost namenite jedem, kozarcem, jedilnem priboru, prtičkom in dekoraciji. Odvisno od tega za kako velik praznik gre, govorimo o osnovni ali napredni okrasitvi. Tukaj so naši nasveti za praznično okrašeno mizo: 
  • Kozarci, posoda in jedilni pribor naj bodo usklajeni in barvno ujemajoči. 
  • Razporedite jedilni pribor in kozarce po vnaprej določenem vrstnem redu. Rezilo noža naj vedno leži ob krožniku. Desno od krožnika naj bo nož in žlica, levo vilice. Zadnja žlička za desert naj leži znotraj, torej najbližje krožniku. Za prvi hod, vedno uporabite pribor iz zunanje strani.
  • Pribor za sladico naj bo nad krožniki, žlica naj gleda levo, vilica pa naj gleda desno. 
  • Kvadratni krožniki sodobra ideja, saj dajejo vsaki mizi praznično podobo in privlačno prezentirajo hrano.  

Tukaj boste našli vse potrebno za praznično mizo. 

Uživajte in ob tem prazniku razvajajte svoje oči in brbončice.