Mizica pogrni se svečano - vendar prosim z okusom!

Jedilno mizo pravilno pogrniti je prava umetnost: krožniki, kozarci, serviete in pribor morajo biti postavljeni na pravo mesto, pa tudi sol in poper ne smeta manjkati. Dekoracija ne sme biti previsoka - saj želimo te, ki sedijo nasproti videti. In kar se tiče prta: klasika je bela barva, bolj kot je belo bolj je svečano.

Ena zadeva že vnaprej: veliko pravil namizne kulture je sestavljenih zato, da se jih krši! Čudoviti svečniki, so lahko kdaj tudi višji, detto tudi vitka namizna vaza. Pladnji niso vedno potrebni, pa čeprav so za gostitelja zelo priročni. Tudi številnih priborov za različne jedi ni potrebno že od začetka postaviti ob krožnike - veliko gostov ob pogledu na njih oblije panika in se sprašujejo kako in zakaj je potrebno te uporabljati. Pa čeprav je zelo preprosto: vedno od zunaj navznoter.

Danes pa je povsem dovoljeno, da se miza za vsako jed pogrne na novo oziroma se noži, vilice in žlice postrežejo skupaj z jedjo. In še nekaj: levičarji, ki imajo nenehne težave bodo danes zelo veseli, če bo pribor pogrnjen v obratnih smereh - pa čeprav bo to pri desničarjih vodilo do zmede...

Veliko ljudi je nervoznih zaradi velikega števila pogrinjkov in kozarcev, vendar: praznično pomeni tudi, da postrežete različno pijačo v različne kozarce. Kozarci stojijo nad noži - povsem desno kozarec za vodo, potem kozarec za belo vino in nato za rdeče vino. Penina oziroma šampanjec se postreže posebej in v kolikor si želi nekdo pivo lahko kozarec za vino vedno umaknete.

Tema serviet: te ležijo na krožniku in so spete s čudovitim obročem za serviete. Položite jih pa lahko tudi na kruh, ki ga skupaj z nožem in v košarici za kruh postrežete kot hladno predjed.

NO GOs: zobotrebci ne smejo biti na mizi, namizni bonton namreč prepoveduje njihovo uporabo. Prti iz pralnih brisač so nagnusni. Preveč kreativnosti pri pogrinjanju in preveč obložena miza jemlje gostom udoben prostor in jih iritira. Pepelniki niso (več) dovoljeni, razen če so vsi gostje domačini in so strastni kadilci. Ampak, če že potem pepelnike s stilom! Poleg tega: migajoče mize so prava nadloga za goste! In cvetlične dekoracije imajo vedno rezano cvetje, okrasni lonci z zemljo so na prazničnih mizah tabu.