Mizica pogrni se svečano - vendar prosim z okusom!

Jedilno mizo pravilno pogrniti je prava umetnost: krožniki, kozarci, serviete in pribor morajo biti postavljeni na pravo mesto, pa tudi sol in poper ne smeta manjkati. Dekoracija ne sme biti previsoka - saj želimo te, ki sedijo nasproti videti. In kar se tiče prta: klasika je bela barva, bolj kot je belo bolj je svečano.

Ampak, veliko pravil namizne kulture je postavljenih tudi zato, da se jih krši! Čudoviti svečniki, so lahko kdaj tudi višji, kakor tudi vitke namizna vaza. Pladnji niso vedno potrebni, pa čeprav so za gostitelja zelo priročni. Tudi najrazličnejših jedilnih priborov za različne jedi ni potrebno že od začetka postaviti ob krožnike - veliko gostov ob pogledu na njih oblije panika in se sprašujejo kako in zakaj jih potrebujejo oz. uporabljajo. Pa čeprav je zelo preprosto: pribor vedno jemljite od zunaj navznoter.

Dandanes je povsem dovoljeno, da se miza za vsako na novo pripravi oz. pogrne ali pa se noži, vilice in žlice postrežejo skupaj z jedjo. In še nekaj: levičarji, ki imajo nenehne težave bodo danes zelo veseli, če bo pribor pogrnjen v obratnih smereh - pa čeprav bo to pri desničarjih povzročilo zmedo...

Veliko ljudi je nervoznih zaradi velikega števila pogrinjkov in kozarcev, vendar: praznično pomeni tudi, da postrežete različno pijačo v različne kozarce. Kozarci naj bodo vedno postavljeni nad noži - povsem desno naj bo kozarec za vodo, potem kozarec za belo vino in nato za rdeče vino. Penina oziroma šampanjec se postreže posebej in v kolikor si želi nekdo pivo lahko kozarec za vino vedno umaknete.

Kako je s servietami? Naj bodo pod noži ali v košarici za kruh, če postrežete hladno predjed.

Odsvetujemo: Zobotrebci ne smejo biti na mizi, namizni bonton namreč prepoveduje njihovo uporabo. Prti iz pralnih brisač niso primerni. Preveč kreativnosti pri pripravi pogrinjkov in preveč obložena miza pri gostih povzročata neugodnje in odpor. Pepelniki niso (več) dovoljeni, razen če so vsi gostje domačini in so strastni kadilci. Ampak če že, potem naj bo to pepelnike s stilom! Poleg tega poskrbite, da mize niso nestabilne, cvetlične dekoracije pa so vedno iz rezanega cvetja in nikoli v obliki nasajenih rastlin v loncih.