Nasveti za okusno hrano na žaru

Nasveti za okusno hrano na žaru

Električni, plinski ali na oglje? To so večne dileme, ki so povezane z različnimi pristopi in načini mišljenja glede priprave hrane na žaru. Vse pa so si enotne, da je za izjemen okus odločilna kakovost živil in izbor začimb.Tukaj so najpomembnejši nasveti za pripravo vrhunskih jedi na žaru.

Osnovne peke na žaru

Tukaj so osnovna načela uspešne peke na žaru.

  • Poskrbite, da bo meso vedno sobne temperature, ko ga položite na žar. Če ga položite na žar neposredno iz hladilnika, običajno postane med peko trdo.
  • Prepričajte se, da je žar ogret na ustrezno temperaturo, ko nanj položite meso. Na ta način začimbe sprostijo svojo aromo in meso na žaru razvije bolj intenziven okus.
  • Meso vedno začinite PRED peko na žaru in nikoli po njej. Dlje kot ostane meso surovo začinjeno z začimbami, bolj okusno postane.
  • Mariniranje mesa? Glede tega so mnenja različna. Mnogi menijo, da mesa nikoli ne smemo marinirati v olju, saj "izvleče" beljakovine in se zato med peko izsuši.Poleg tega kapljanje olja na vročo oglje ni dobro z zdravstvenega vidika. Naš nasvet je torej, da eksperimentirate in ugotovite, kaj vam je najbolj všeč.

Dodatni nasveti:

  • Ko gre za perutnino in drugo belo meso, lahko uporabite dimljene začimbe, da ustvarite nepričakovane, a senzacionalno okuse. Obstaja tudi več različnih soli, od katerih vsaka daje drugačen, a odličen rezultat.
  • Nasvet za peko rib: ribe začinite s kumino ali mletimi pomarančnimi cvetovi za edinstven okus. Seveda lahko eksperimentirate tudi z neštetimi že pripravljenimi začimbnimi mešanicami na trgu.
  • Zrezkov nikoli ne prebadajte z vilicami za žar. Na ta način meso izgubi ves sok in postane suho.
  • .
  • Ker je pomemben tudi videz, poskrbite za estetski vidik in uporabite domišljijo! Uporabite lahko na primer črno sol ali pa pečete meso na (kameni) solni plošči.
  • Ne podcenjujte pomena in okusa začimbnih mešanic, ki tvorijo popolno kombinacijo, če jih kombinirate s pravimi živili, kot sta sir in zelenjava.

Zabavajte se pri eksperimentiranju in uživajte. Pa dober tek!