Martinova pojedina na lepo pogrnjeni mizi

Martinova pojedina na lepo pogrnjeni mizi

11. novembra se praznuje Martinovo, dan, ko se mošt spremeni v vino. Takrat na mizi ne sme manjkati tradicionalna gos, ključnega pomena pa je tudi praznično pogrnjena miza.

V srednji Evropi je že dolgo v navadi, da se na ta dan na mizi znajde Martinova gos. Razlogi so številni. V vzhodnih cerkvah je potekal post, tako je bila to odlična priložnost za pojedino po postu. Spet drugje pa so na predvečer 11. novembra tradicionalno potekali različne veselice hrano in pijačo.

Kljub temu pa danes nihče ne pozna točnega razloga za uživanje gosi. Obstaja več razlag. Martinovo še do začetka druge svetovne vojne predvsem praznik konca letine in pomemben zahvalni dan, ko so med drugim darovali tudi gosi.

Najbolj znana je zgodba, po kateri naj bi sv. Martin pozimi srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj topli vojaški plašč in ga polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil. Pozneje so ga izvolili za škofa. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto, se skril med gosi, te pa so ga izdale s svojim gaganjem. Tako so ga judje končno našli in ga posvetili v škofa.

Pri nas boste našli vse za prijetno Martinovo pojedino: jedilni servis in pribor ter ostale dodatke za praznično pogrnjeno mizo, kakovostna posodo za kuhanje in ostale pametne kuhinjske pripomočke.