O pomenu hidracije

O pomenu hidracije

Voda je izjemno pomembna za človeški organizem. Brez te dragocene tekočine preprosto ne bi mogli pravilno delovati. Že samo dejstvo, da lahko človek preživi brez hrabe tudi do mesec dni, brez vode pa le nekaj dni, pove vse!

Pogosta težava današnjega časa je, da veliko ljudi pije le, ko so žejni. A takrat je pogosto že prepozno, saj se žeja pojavi šele, ko je telo že dehidrirano. Dolgoročno je to škodljivo za vaše zdravje. Zato je pomembno, da pijete redno čez cel dan. Priporočljivo je spiti približno dva litra vode na dan.

Kaj se zgodi, če ne pijemo dovolj

Voda predstavlja približno 70 % človeškega telesa (ta delež se s starostjo zmanjšuje) in je tudi glavna sestavina krvi. Pomanjkanje tekočine lahko povzroči slabšo prekrvavitev, kar lahko poslabša koncentracijo in zmogljivost. Poleg tega se poveča tveganje za okužbe sečil, ledvične kamne in zaprtje. Izsušijo se tudi koža in sluznice, zaradi česar bakterije in virusi lažje vstopajo v telo in se po njem širijo.

Kako piti več

Če želite piti več, se držite teh dobrih navad:

  • Vsako jutro, ko se zbudite, najprej spijte kozarec vode. S tem ne prispevate le k doseganju dnevnega cilja dveh litrov, temveč tudi napolnite zaloge vode v telesu, ki so čez noč izpraznile. Topla voda spodbuja tudi prebavo in vas prebudi.
  • Najbolje je piti vodo. Čaj, kava ali limonada imajo lahko diuretični učinek, kar je kontraproduktivno. Dobra alternativa sta nesladkan zeliščni čaj ali razredčen naravni sadni sok.
  • Približno pol ure pred vsakim obrokom popijte kozarec vode, da zmanjšate lakoto. Med jedjo je prav tako dobro piti. Vendar pazite, da ne pijete preveč, saj lahko to vpliva na prebavo z redčenjem želodčne kisline.
  • Ključ do uspeha za tiste, ki popijejo dva litra ali več na dan, je neprekinjeno pitje v majhnih količinah. Namesto da spijete pol litra naenkrat, redno popijte nekaj požirkov. Če ste nagnjeni k temu, da pozabite piti, obstajajo številne aplikacije ali opomniki, ki vas opominjajo na pitje.
  • Pomembno je, da imamo vodo vedno na dosegu roke. Plastenka za vodo za večkratno uporabo je praktičen način za hidracijo telesa, tudi ko ste na poti.

Nič več izgovorov – enostavno začni piti več vode in naredi nekaj dobrega zase.