Triki in nasveti za majhne prostore

Opremljanje majhnih prostorov pogosto predstavlja izziv. S pravimi triki lahko tudi majhne prostore spremenite v čudovito domovanje.Pokazali vam bomo kako optimalno opremiti prostor, da bi dobili kar največ iz vašega stanovanja.

 1. Pravilo številka ena: manj je več. Težko se je držati tega pravila v majhnem prostoru, ampak namesto dodajanja škatel in polic, preprosto poizkusite zmanjšati nered. Znebite se stvari, ki jih ne potrebujte več in na voljo boste imeli več prostora za shranjevanje.
 2. Samodisciplina je pomemben dejavnik bivanja v majhnem stanovanju. V majhnem prostoru ste prisiljeni pospraviti takoj, ali pa ostanete brez prostega prostora. Umazana posoda ali čevlji se bodo hitro nakopičili. Vzdrževanje reda je zelo pomembno! Če so knjige in revije lepo pospravljene in oblačila skrbno zložena imate ne samo več prostora na voljo, ampak tudi nestresno okolje. Red v vašem domu zagotavlja pomirjujoče okolje.
 3. Če želite več fleksibilnosti, lahko kupite pohištvo s kolesi ali jih sami sestavite. Tako je relativno enostavno premikati stvari naokrog, tudi če imate obiske.
 4. To spoznanje verjetno ni presenetljivo, vendar majhne sobe hitro dajejo vtis nereda. Pomembno je ohraniti čiste linije, ki vizualno zmanjšujejo nered. Dekorativne elemente je potrebno izbrati glede na barve in poskrbeti, da oblike in materiali vizualno ustvarjajo občutek miru.  
 5. Ostanite odprti za nove ideje. Stanovanje mora izpolnjevati vaše potrebe, včasih pa se zgodijo tudi življenjske spremembe. Vedno se lahko še kaj izbolša. Sčasoma bo vaše stanovanje lahko še bolj udobno.
 6. Če uporabite svetle barve, bodo sobo videti večje in bolj odprte. Kremne pastelne barve so videti udobno in prijazno. Tudi temni toni so primerni, saj lahko z njimi zabrišemo konture in zmanjšamo grobe robove. Barvno shemo vašega doma prilagodite okoliščinam in željam.
 7. Večnamensko pohištvo je praktično. Poskrbite, da boste kupili samo pohištvo z diskretnim prostorom za shranjevanje.
 8. S platni ali pregradami lahko iz posameznega področja naredite več manjših prostorov za jasno uporabo.
 9. V majhnem stanovanju, ne bi smelo biti neizkoriščenega prostora. Smiselno je uporabiti prostor pod posteljo ali kavčom. Isto velja za podstreho in stopnice.Omara za obutev, vinska stojala in regali zavzamejo veliko prostora. Te stvari lahko zlahka shranite drugje. Enako velja za stene. Majhne police ali košare na stenah lahko shranijo kuhinjske pripomočke, začimbe itd. Vse je v iskanju pravega ravnotežja.
 10. Oblika sledi funkciji. Ni se vam potrebno ravnati po tradicionalnih pravilih. Velika jedilna miza je na primer nepotrebna. Včasih zadošča majhna zložljiva miza. Če delate doma je smiselno nameniti posebno pozornost delovnem prostoru in razmisliti o nakupu majhnega kavča. Če veliko potujete delovnega prostora mogoče ne potrebujete. Razmislite o svojih potrebah in temu prilagodite načrtovanje.
 11. Uporabljajte veliko manjših svetlobnih virov, namesto enega velikega. Na ta način bodo stene izgledale svetlejše in posledično večje. Če večje kose pohištva postavite k širši steni, krajšo steno pobarvate temno in daljšo svetlo bo soba delovala širše.