Skupno posedanje ob ognju – starodavni običaj, ki je priljubljen še danes

Skupno posedanje ob ognju – starodavni običaj, ki je priljubljen še danes

Ogenj je osnovni element zemlje in že tisočletja fascinira in privlači ljudi s svojim utripajočim, žarečim, ogrevalnim, sijočim plamenim. Z opazovanjem ognja pozabimo na svet okoli nas... Lahko pa nas združuje ob dobri hrani, druženju in petju - tako kot je bilo to včasih, ko še ni bilo elektrike. Današnja sodobna tehnologija v trendovskih dizajnih nam omogoča preprosto in varno uživanje ob ognju tako v zaprtih prostorih kot na prostem.

Povsem na začetku ljudje niso znali sami zanetiti ogenj, ampak so morali počakati na naravni dogodek, npr. na udar strele, da so prišli do ognja ter ga nato skrbno varovali. Človek je edino živo bitje, ki se ognja ne boji in ki ga dejansko zna obvladovati ter uporabljati v svojo korist. Postal je tako pomemben, da so njegovo varovanje kasneje zaupali različnim bogovom v templjih, tako da nikoli ni ugasnil. Kasneje, je postal pomemben preživetveni element v bivališčih človeka, kjer je ljudem zagotavljal toploto, svetlobo in kuhano hrano.

Sčasoma so se ljudje naučili sami zanetiti ogenj, na primer s kresanjem dveh kamnov (npr. kremenov), drgnjenjem dveh suhih lesenih palic ali uporabo drugih predmetov, ki so povzročili nastanek iskrenja. Nato so bile leta 1806 izdelane prve vžigalice, zaradi katerih se je svet za vedno spremenil. Ogenj je bil odslej na voljo kadarkoli in kjerkoli, še vedno pa je ostal nevaren in povzročal veliko škodo, v kolikor ni bil nadzorovan.

Da je potrebno z ognjem rokovati varno, velja še danes! V ta namen so sodobna kurišča za notranjo in zunanjo uporabo dizajnirana tako, da varujejo nas in naše domovanja ter nam omogočajo varno sobivanje. S tem je ogenj, s svojo igro plamenov, toploto in ustvarjanjem prijetnega vzdušja ter funkcionalnostjo, spet dobil osrednjo vlogo v domovanjih. Ljudje ne moremo živeti brez ognja – niti si tega ne želimo! In ti čudovita kurišča skrbijo za to, da bo tako ostalo tudi vnaprej!