Ustrezna osvetlitev

Ustrezna osvetlitev je pomembna, saj pomembno vpliva na izgled prostorov. Danes obstaja več možnosti razsvetljave, kot kdajkoli prej, zato je pravilna osvetlitev lahko tudi neke vrste umetnost.

Pomembno je, da med preurejanjem ali med gradnjo hiše, razmislite tudi o razsvetljavi. Ustrezna izbira žarnic lahko poudari značaj določenih prostorov in atmosfero. Tako kot je pomembna pravilna postavitev vira svetlobe, tako pomemben je tudi tip svetila. Določeni poudarki po sobah so lahko osvetljeni ločeno. Prostor je videti udobno, ko je svetloben vir viden, vendar pa lahko ostane tudi skrit. Dobra izbira je tako lahko tudi svetloba, ki prihaja izžareva iz stropov ali sten. Vendar pa na oko najbolje deluje direktna svetloba.

Največji izbor vseh časov

Z odhodom klasičnih žarnic je izbira žarnic postala večja kot kdajkoli prej. Danes lahko izbirate med LED žarnicami, energetsko varčnimi žarnicami in halogenskimi žarnicami. Vse imajo svoje prednosti in slabosti. Varčne žarnice so najboljše in najdlje trajajoče - a le v primeru, da jih ne vklapljate in izklapljate prepogost. Zato so najboljša izbira za prostore, ki so osvetljeni konstantno. Visoko zmogljivost med preklapljanjem imajo LED žarnice. Halogenske žarnice pa so primerne za točkovne osvetlitve. Trenutno so LED žarnice še precej drage, vendar porabijo zelo malo električne energije in trajajo zelo dolgo. Če želite uporabljati zatemnitveno (dimmer) stikalo, boste morali uporabiti halogenske žarnice. 

Lumen in Kelvin

Z določanjem vatov pri novih žarnicah, ne izvemo prav veliko. Kako izvedeti, kako svetla bo 12-vatna energijsko varčna žarnica na koncu svoje življenjske dobe? Za določanje svetlosti se tako navaja lumen. Pri 630-850 lumnih je svetilnost približno enaka, kot  pri 60-vatni žarnici. Kelvin pa je enota barve svetlobe. Prijetna svetloba primerna za na primer dnevno sobo meri 2700-3300 stopinj Kelvina. Od 5000 Kelvinov naprej je svetloba svetlo bela in kot takšna zelo primerna za delo. Od 6000 Kelvinov naprej pa je izrazito svetlo bela barva. 

Glede na prostor bi morali odločiti za različen koncept razsvetljave. Tukaj je kratek seznam:

Dnevna soba: v dnevni sobi tradicionalno preživimo veliko časa. Še posebej ob kratkih in hladnih zimskih dneh. Poleg dobre osnovne svetlobe v obliki indirektne svetlobe, lahko uporabite tudi ostale svetlobne vire. To prostor optično poveča in ustvari udobno in prijetno vzdušje. Za branje na kavču, je potrebna neposredna svetloba. je pomembno. V ta namen lahko uporabite na primer manjše bralne luči. Televizor ne sme biti osvetljen neposredno, saj se v nasprotnem primeru svetloba moteče odbija.  

Kuhinja: v kuninji se ne le kuha, ampak tudi druži z ljudmi. Zato mora biti osvetlitev prav tako funkcionalna in prijetna. Štedilnik, pomivalno korito in ostale delovne površine morajo biti direktno osvetljene. Najboljša izbira za nad jedilno mizo pa je topla svetloba. Zelo primerna je izbira luči z možnostjo zatemnitve osvetlitve.

Kopalnica: kopalnica predstavlja oazo miru in sprostitve. Pomembno je, da izberete luči, ki so odporne na vlago. Ne pozabite tudi na osvetlitev ogledal. Za optimalno osvetlitev tal lahko poskrbite z ustreznimi lučmi na stopu. Dobra ideja so tudi svetlobni viri, ki oddajajajo toplo in nežno svetlobo, ki uživanje v kadi naredijo še bolj sproščujoče.

Spalnica: poleg splošne razsvetljave morate razmisliti tudi o tem, da postelja, ogledala, škatle in omare niso preveč osvetljeni. Pomembno je, da prevladuje udobno vzdušje. Pomislite tudi na svetlobo ob postelji, npr. v obliki fiksnih stenskih luči,  še posebej če želite brati.

Študijska soba: pravilna razsvetljava je osnova za zdravo delo. Vaše oči si ne želijo neustrezne svetlobe. Posledice tega so lahko glavoboli in utrujene oči. Idealno je imeti pisalno mizo blizu okna. Pri umetni razsvetljavi je kombinacija posredne osvetlitve okolice in dodatnih svetilk na delovnem prostoru najbolj pomembna.