Kako lahko sami ustvarite visoko gredo

Kako lahko sami ustvarite visoko gredo

Veliko ljudi danes kupi že kar narejene visoke grede. Ni pa nujno, da je tako, saj lahko visoko gredo relativno enostavno naredite tudi sami. Tukaj vam razkrivamo, kako to storiti.

Osnove

Idealna višina za visoko gredo je med 70 in 80 centimetri. Nikoli pa ne sme biti višja od enega metra. Širina naj bo omejena na največ 120 centimetrov, da lahko še vedno zlahka dosežete celotno gredo. Dolžina je odvisna od tega, koliko prostora imate na voljo za visoko gredo ali kako veliko želite imeti.

Les je običajno material, ki se uporablja za visoke grede, kar je smiselno, saj je z njim enostavno delati. Vendar je treba opozoriti, da les, v kolikor je v neposrednem stiku z zemljo ali je trajno vlažen, začne razpadati oz. trohneti. V ta namen je potrebno okvir visoke grede vedno postaviti na kamne ali tlakovce, notranjost pa obložiti s folijo. To bistveno podaljša življenjsko dobo visokih gred. Le-ta pa je odvisna tudi od debeline lesa in kakovosti zaščite od vlage. Po nekaj letih visoke grede zahtevajo obnovo.

Za visoko gredo izberite sončno lego ter s tal odstranite vse korenine, kamenje in podobno. Nato morate tla izravnati, tako da visoka greda dobro stoji.

Če želite uporabiti les brez kemičnih zaščitnih sredstev za les, izberite macesen, akacijo ali duglazojo, saj so te vrste lesa že po naravi relativno odporne.

9 korakov do vaše lastne visoke grede

 1. Izmerite kotne točke
  Najprej morate izmeriti vogalne točke za želeno visoko gredo. Nato morate položiti kamenje ali tlakovce kot podlago za vogalne stebre. Na koncu poravnanost preverite z vodno tehtnico.
 2. Nažagajte deske
  Z žago razrežite lesene deske za vse štiri strani na želeno dolžino. Z zaščitno glazuro za les podaljšate življenjsko dobo konstrukcije. Pri tem je pomembno, da uporabljate neškodljive premaze, ki nimajo vpliva na rast rastlin v gredah.
 3. Začnite z okvirjem
  Najprej sestavite okvir z vogalnimi količki. Bodite natančni.
 4. Nato namestite stranske deske
  Privijte deske od spodaj navzgor na vsaki strani okvirja. Priporočljiva je uporaba lesenih vijakov.
 5. Na dno namestite zaščitno mrežo
  Na dno visoke grede namestite zaščitno mrežo, ki voluharjem, mišim in drugim škodljivcem učinkovito prepreči dostop do vaših vrtnin.
 6. Obložite s folijo
  Notranje stene zaščitimo z folijo tako, da so stranice ovite s folijo po celi višini. Folijo pritrdimo s sponkačem ali manjšimi vijaki.
 7. Polnjenje grede
  Ko dokončate konstrukcijo, lahko visoko gredo napolnite. Na voljo imate več možnosti. Najenostavneje je, da jo preprosto v celoti napolnite s humusom in s hranili bogato zemljo. Debelina plasti mora biti najmanj 30 cm.
  Lahko pa visoko gredo napolnite po plasteh. Dno prekrijete z vejami. Nato za naslednjo plast uporabite suho listje in pokošeno travo. Nekateri dodajajo tudi slamo, ovčjo volno ali sekance. Zadnja plast je zemlja, bogata s hranili in humusom. Vsako sezono se greda nekoliko pogrezne, zato jo dopolnite z novo zemljo. Vsaj v roku 5 let pa je potrebno visoko gredo ponovno preplastiti.
 8. Sejanje
  Ko je visoka greda napolnjena lahko posejete rastline po vaši izbiri. Po setvi grede dobro zalijte. Tudi sicer ne pozabite, da visoke grede hitreje izgubljajo vodo, zato morate redno preverjati, ali so potrebne zalivanja.