Več sreče s pravimi odločitvami glede notranje opreme?

Več sreče s pravimi odločitvami glede notranje opreme?

Kako se počutite danes? Na ta odgovor vplivajo stvari, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in katere tudi vsak dan vidimo. Prva stvar, ki jo gledamo skoraj vsak dan, je naš dom, zato je naš dom prva stvar, ki vpliva na naše razpoloženje.

Preizkusite razpoloženje

Naslednjič, ko pridete domov, se ustavite na vhodnih vratih. Za trenutek zaprite oči in pustite mislim prosto pot. Zajamite nekaj globokih vdihov, dokler ne postanete mirni. Nato pojdite skozi vhodna vrata in zavestno poglejte vsako sobo vašega doma. Kako se ob tem počutite?

Če je odgovor na to zadnje vprašanje nič drugega kot "fantastičen", bi to morali spremeniti. Navsezadnje mora biti naš dom prostor, kjer se lahko počutimo kot doma, se sprostimo, počivamo. Vendar pa nam mora tudi to prenašati.

Na srečo je naš dom nekaj kar imamo pod nadzorom. Lahko ga spreminjamo vsak dan, tako lahko izboljšamo razpoloženje.

Nasveti

Vsak dom mora biti zasnovan tako, da pridemo radi domov; ali po dolgem delovnem dnevu ali čudovitem dopustu. Optimalen prostor je vabilo, je topel in srečen. Prijetno mesto s pozitivnimi vibracijami. Če želite, da bo vaš dom takšen kraj, tukaj vam za začetek podarjamo nekaj nasvetov:

 1. Posamezni, veseli kosi pohištva
  Imate nekaj kosov pohištva, zaradi katerih se vsakokrat, ko jih vidite, nasmehnete? Na primer čuden stol, ki lahko sproži takšen učinek. Tudi elementi, ki ne ustrezajo preostalim kosom pohištva, nam lahko dajo takšen občutek. Ker gre tukaj seveda za počutje, bi morali v svoje stanovanje postaviti drugačne, zanimive stvari, ki jih resnično želimo.
 2. Človek s pogledom začuti
  Človek je stroj asociacij. Zato ni presenetljivo, da so določene barve povezane z določenimi razpoloženji. Rdeča in oranžna barva sta spodbudni, modra pa pomirja. Zato moramo zidne barve zavestno uporabiti prav tako barvne sheme v dekorjih in ozadjih ter izbrati barve za pravo razpoloženje.
  Druga točka so slike. Z veselimi, zanimivimi in sproščujočimi slikami v vašem domu boste imeli vpliv na vaše razpoloženje - prav tako nas lahko depresivne slike ob pogledu prizadenejo. Vendar ljudje smo si različni medtem, ko so določeni ljudje razveselijo določenega motiva lahko spet druge ljudi razžalosti. Tukaj tako ni mogoče podati splošnih nasvetov, to je v celoti odvisno od vašega osebnega okusa. Seveda morajo slike ustrezati preostalemu dekorju, sicer so neprijetne.
  Ne smemo pozabiti na razsvetljavo. Temni koti povzročajo mračne misli, zato se moramo zavestno ukvarjati z razsvetljavo. V času LED luči imamo več možnosti za razsvetljavo kot kdajkoli prej. Tukaj lahko prepustite domišljiji prosto pot. Pomembno je, da kupite žarnice, ki imajo toplo svetlobo.
 3. Nagovotiti občutek sluha
  Glasba vpliva na naše razpoloženje in občutke. To lahko potrdi vsak, ki je glasbo kdajkoli slišal. Sproščujoča glasba vam lahko pomaga pobegniti od vsakodnevnega stresa in se varno vrniti domov. Zahvaljujoč novim tehnologijam si zvok in oblikovanje nista več v nasprotju.
 4. Nagovoriti občutek vonja
  Vonj ima močan vpliv na naš spomin. Le komu se še ni zgodilo, da bi ga vonj povedel na pretekli dogodek nazaj iz globin spomina? Poleg tega vonjave aktivno vplivajo na naše razpoloženje (ključna beseda aromaterapija). Te učinke moramo uporabiti v našem domu. Sivka ima npr. vonj, ki pomirja in sprošča. Vendar je skoraj vsak vonj dober, kar povzroča pozitivne občutke. Najboljši način za uporabo različnih vonjev je nebulator.
 5. Uporabite občutek za dotik
  Pogosto so razlike v majhnih podrobnostih in elementih. Za to lahko uporabimo tudi občutek dotika. Površine so preveč redko namerno izbrane, toda mehka odeja na kavču v dnevni sobi je ravno pravšnja za sprostitev.
 6. Prijeten dom za urejeno razpoloženje
  Čistost in red nam daje občutek strukture. Po kaotičnem dnevu se lahko vrnete v urejen dom, da se stvari ponovijo, in lahko hitreje pridete nazaj. To je kot ponovni začetek dneva. Tu pomaga načelo "manj je več". Ključ je povsem preprost - manj stvari imate, manj je razmetano, manj prahu... preveč stvari ustvarja nered.
 7. Sveže zelena
  Žive stvari nas povezujejo z naravo. Zato je doma vedno dobro imeti prave rastline. Če živimo z rastlinami, ki cvetijo, se počutimo srečnejše in zadovoljnejše.

Seveda obstaja še veliko drugih nasvetov, ki bodo hišo ali stanovanje spremenili v pravi dom, toda tisti, ki so navedeni tukaj, so osnova za ustvarjanje resnično udobnega doma, ki vas vabi, da ostanete, se sprostite in zaradi česar ste srečni. Veliko časa preživimo v našem domu, zato je pomembno, da se v njem tudi udobno počutimo.

Kaj še čakaš? Začni še danes.