Nasveti in triki pri deskah za rezanje

Nasveti in triki pri deskah za rezanje

V nobeni kuhinji ne sme manjkati dobra rezalna plošča. Če je nimate, kuhanje lahko postane prava nadloga. Kar pomeni, da nimate dovolj prostora za rezanje celotne hrane ali pa tvegate, da bi praskali po kuhinjski površini.

Tukaj vam pokažemo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu in vzdrževanju rezalnih desk ter kakšni nasveti in triki obstajajo, da bi bilo rezanje še bolj enostavno.

Kakšna je optimalna velikost

Seveda je to vedno odvisno od lastnih načrtov za kuhanje. Vendar je osnovno pravilo: bolje prevelika kot premajhna. Ni zabavno imeti več rezin okoli sekalne deske kot na sami plošči, vedno je bolje imeti na deski preveč prostora kot premalo.

Kateri material je najboljši? Les, plastika ali kamen?

To je odvisno. Rezalna plošča za les zagotavlja dober oprijem in najbolj ščiti rezilo noža. Rezalna plošča iz kamna ima, na presenečenje, največjo vzdržljivost. Je zelo težko in ni pa nujno optimalno za rezilo noža. Plastična deska za rezanje je dobra ideja pri delu z ribami ali mesom. Lahko jo preprosto daste v pomivalni stroj in preprečite, da bi se bakterije razmnožile.

S higienskega vidika je smiselno uporabljati različne deske za rezanje za različne namene. Kot smo že omenili, je uporaba ločene deske za rezanje dobra za ribe in meso. Poleg tega ima vonj vlogo. Sčasoma sekalna deska preprosto pobira vonjave močne aromatične hrane, kot so česen, čebula ali ribe. To lahko nato privede do drugih okusov živil. Tu je majhen seznam popolne deske za rezanje ...

  • ... meso in ribe: plastika
  • ... kruh: les (zaradi drobtin z zbiralnim žlebom ali posodo)
  • ... sadje in zelenjava: les
  • ... aromatična hrana, kot je čebula: ločena deska za rezanje iz plastike

Proti zdrsu pri rezanju

Da preprečite, da bi sekalna plošča zdrsnila na delovno površino, obstaja enostavna rešitev. Navlažite krpo in jo položite pod desko za rezanje. Tako boste zlahka nevtralizirali potencialno nevarnost zdrsne plošče za rezanje.

Čebulo narežite brez pekočih oči

Če želite narezati čebulo, vendar se izogibajte pekočim očem, lahko predhodno zdrgnete sekalno desko s kisom. Kislost nevtralizira esence, ki sprožijo tok solz. Druga možnost je, da čebulo pred rezanjem temeljito speremo pod tekočo vodo, čebulo pa med rezanjem vedno znova umijete pod tekočo vodo. Poleg tega je prednost zelo oster nož - sa bolj oster je nož manj je soka, ki izteče iz čebule.

Kako pravilno skrbimo za desko za rezanje?

Les je naraven material, ki se preprosto spreminja, se sčasoma in z naraščajočo uporabo obrabi. Najhuje pri deski za rezanje lesa je pranje. (Nikoli ne postavljajte lesene plošče za rezanje v pomivalni stroj.) Razlika je vidna s prostim očesom, deska postane po pranju mat in pridobi obrabljen videz. Zato je pomembno, da lesene deske za sekanje redno oljimo. Za oljenje deske je zelo primerno olivno olje. Samo nekaj kapljic položite na kos papirnate brisače in z njo podrgnete desko. Če to počnete redno, se boste s svojo desko lahko dlje časa zabavali pri rezanju.

Ploščo za rezanje iz plastike pa lahko brez težav operemo v pomivalnem stroju.

Na Interismo imamo različne deske za rezanje različnih znamk. Našo ponudbo lahko najdete tukaj.