Upcycling: vdihnite novo življenje starim stvarem

Upcycling: vdihnite novo življenje starim stvarem

Ni nujno, da je okrasitev lastnega doma draga. Upcycling vam tukaj priskoči na pomoč.

V vsaki hiši in stanovanju so stare, morda odvečne stvari, ki smo jih nekoč kupili, ker so nam ustrezale, a nam vsekakor trenutno več niso všeč ali pa so neuporabne. Te stvari lahko ponovno uporabimo z upcikliranjem. Mogoče nekateri mislijo na upcycling? Nikoli slišano. "Ni problema. Vam pokažemo, za kaj točno gre.

Kaj je upcycling?

Upcycling pomeni vliti novo življenje starim stvarem, na katere se že dolgo nabira prah. Ni pomembno, ali gre za oblačila, kose pohištva ali okrasne predmete. Vse, kar potrebujete, je malo domišljije, nekaj časa in željo, da se malo potrudite.

Reciklirate lahko tako rekoč stare predmete in jih ponovno uporabite. Torej, preden zavržemo stari stol ali zamenjamo staro mizo, moramo vedno najprej razmišljati, kako bi ga lahko še naprej uporabljali ali ponovno uporabili.

Kako začeti?

Če se želite naučiti kako deluje Upcycling. Tukaj je nekaj splošnih nasvetov za začetek:

 • Najbolje je, da greste najprej skozi celotno stanovanje in izberete stvari, ki jih želite predelati, ker jih ne boste več uporabljali. Če imate vso razpoložljivo opremo skupaj, imate boljšo sliko o tem, kaj točno se lahko na koncu tudi uporabi oz. predela. To vsekakor zmanjšuje stres.
 • Lahko pride do napak - tudi pri najbolj izkušenih veteranih Upcycle-a. To je normalno in ni razloga za paniko. Večino napak je mogoče odpraviti.
 • Če imate odličen projekt obnavljanja pohištva v glavi, vendar vas skrbi, ali je končni rezultat res dober (morda pohištvo še vedno redno uporabljate), si raje privoščite morskega prašička, zato si omislite podoben kos pohištva. Napake potem tukaj niso tako velika težava.
 • Združite in mešajte glede na vaše razpoloženje. Ne glede na to, ali gre za tkanine, teksture, barve ali materiale, na koncu lahko izdelate nekaj povsem unikatnega.
 • Če želite prebarvati star kos pohištva, ga je najprej potrebno pobrusiti. To resno vpliva na končni rezultat in je vredno dodatnega dela.
 • Zabavajte se, ker je to vse, kar se tiče upcyclinga. Projekt ne izgleda tako, kot so si zamislili? Ni razloga, da se jezite. To ste storili sami in na to ste lahko ponosni. Majhne napake ali nepopolnosti dajejo celoten značaj in čar izdelku ter ga naredijo edinstvenega.

Tu je nekaj idej za začetek:

 • Kozarci in steklenice
  Pogosto kupujemo čudovite kozarce in steklenice, saj so privlačni na pogled in izgledajo dobro. Na žalost jih redko uporabljamo. Te posode je mogoče enostavno spremeniti v vaze. Za vintage videz jih lahko ovijete tudi z rustikalno, debelo prejo ali vrvicami. Končano.
 • Polepšajte police
  Police so pogosto dolgočasne, če moramo biti iskreni. To lahko spremenimo s trakovi in zankami (najboljši so tisti s tiskanimi motivi). Te se preprosto dodajo na robove in police ne izgledajo več dolgočasno.
 • Svetilke
  Stari svetilki lahko vdihnete novo življenje, če senčnik prekrijete z novo tkanino. A ne katere koli tkanine - ampak tkanine, ki je značilna za oblačila. Če na njej pustite še nekaj gumbov, zakovic ali podobnega, svetilka dobi edinstven značaj in postane prava paša za oči.