Podrobnejša opredelitev prostora: predsoba

Podrobnejša opredelitev prostora: predsoba

Ključ se obrne v ključavnici in vhodna vrata se odprejo. Končno ste spet doma. Dobrodošli, tiho zašepeta predsoba. Vedno, ne glede na čas dneva ali noč.

Predprostor je znan prostor, poznamo ga, vidimo ga vsakič, ko gremo iz hiše/stanovanja ali se vrnemo domov. Kljub temu, da ga pogosto vidimo, ga vedno podcenjujemo. Tam je, večinoma kraj za odlaganje suknjičev in čevljev.

Predprostora ne smemo podcenjevati, saj prevzame bistveno vlogo v vsaki hiši in stanovanju: odgovoren je za prvi vtis. To je vizitka štirih sten, ki jih imenujete dom. Predsoba ima zato vedno določen značaj, ki ga pokaže vsak gost. Torej bi mu morali izkazati priznanje, ki si ga zasluži.

To je lažje reči kot storiti. Le kako narediti sijaj v predprostoru? Kako z izrazom ustvarite nepozaben prvi vtis? Tu je nekaj idej in predlogov, da naredite učinek na hodniku bolj impresiven.

Tla

V predsobi so pogosto tlakovana tla. Prav tako bi si morali dovoliti položiti trpežen parket - vseeno je, ali gre za sodoben hrast ali klasičen zvezdasti parket. Zaradi obrabe ne bi smeli preveč skrbeti. Les zdrži več, kot si morda mislite na prvi pogled, sčasoma pa ustvari čudovito patino s svojim lastnim značajem.

Kot alternativa lesu so lahko v predsobi ploščice ali betonske ploščice s starimi vzorci. Te so zelo odporne na vlago in umazanijo. Tudi trdoživ predpražnik je vreden razmisleka. Sisal je tukaj idealen material.

Stene

Zasnova sten v predsobi je še posebej pomembna. Saj stene zavzemajo veliko prostora in dajejo prostoru značaj. Manjša je predsoba, bolj spektakularno lahko izberete ozadje ali barvo stene. Obe stena oz. ozadje lahko kombinirate tudi z ujemajočimi barvami. Tu imate prosto izbiro in lahko predprostoru podarite edinstven videz. Strop je pogosto pozabljen. Kdo je rekel, da mora biti bel?

Odlaganje

V predsobi potrebujete polico, kar je jasno. Kdo še nikoli ni iskal avtomobilskih ključev ali nakupovalnega seznama? Če je blizu vhodnih vrat konzola s polico, je to težavo mogoče rešiti. Medtem ko boste sezuvali čevlje, je tukaj tudi prostor za pošto.

Odločiti se morate, ali je ta polica majhna in nezahtevna ali ima značaj, kot so npr. stara omarica s predali in dolgo zgodovino.

Včasih je stolček dobra ideja ali majhna klop, po možnosti v vpadljivih barvah. Ta dober kos nam pomaga, da odložimo nahrbtnike, aktovke in torbice, ne da bi zavzeli prostor. Lahko se tudi usedete po napornem dnevu in si sezujete čevlje. Material sedeža je lahko mehki žamet ali usnje, poskrbita za udobje in ujameta radovedne pogelde.

Garderoba

Seveda ne sme manjkati garderoba. Ali je to boljši kavelj za plašč ali celoten kos pohištva, je odvisno najprej od razpoložljivega prostora. Ko bo izbira povsem jasna, se lahko odločite glede na vaš osebni okus. Lahko je sodoben kos ali nekaj klasičnega antikvariata. Glede izbire imate tukaj veliko odprtih možnosti.

Zrcalo

V predsobi nikoli ne pozabite ogledala. Kar ni praktično samo za zadnji pogled pred odhodom iz stanovanja ampak tudi za povečanje prostora, kar je pri večinoma majhnih prostorih s prednjimi vrati lahko prednost. Glede stila imate veliko izbiro: moderno ali staro, beneško ali puristično ...

Celoten vtis

Najpomembnejše pri predsobi je seveda, da odraža lasten slog in ustreza ostalim prostorm stanovanja. Za domišljijo ni omejitev, prepustite se lastni presoji. Prav tako ne pozabite na lastne osebne predmete npr. stare vaze ali kosi starin, staria ogledala, ki dajejo prostoru še dodaten značaj.