Nasveti za čudovit vhodni prostor

Nasveti za čudovit vhodni prostor

Zunanji vhod je nekaj podobnega kot lastnikova vizitka. Daje prvi vtis in zato vpliva na pričakovanja gostov. Ker šteje prvi vtis, ne bi smeli načrtovati samo opreme dnevne sobe itd., temveč tudi zunanji vhodni prostor.

Dvorišče in pot

Če ste lastnik hiše, se zasnova vhodnega prostora začne pred vrati, in sicer s dvoriščem in potjo. Tukaj je vprašanje, kako vabljiva je vaša hiša na prvi pogled. Sprednji vrt z rastlinami je bolj vabljiv kot tisti, ki je popolnoma tlakovan ali zabetoniran.

Če imate hišni vhod, ki gre ven spredaj, imate veliko možnosti oblikovanja. Vhodni del bi lahko bil videti reprezentativen ali bujen z rastlinami. Tu lahko resnično vključite svoj osebni okus, potem pa to področje že daje slutnjo stila opreme hiše. Pomembno je le, da je pot do vhodnega prostora poudarjena in jasno prepoznavna.

Vhodna vrata in nadstrešek

Učinek vhodnega prostora naj dopolnjujejo vhodna vrata. Ne samo, da mora dobro izgledati, mora biti tudi tesno, dobro izolirano in zagotavljati varnost.

Glavni material, ki se uporablja za vrata, je les, aluminij, nerjaveče jeklo ali umetna masa ali katera koli njihova kombinacija.

Pomislite pa tudi na druge fiksne točke na vhodnem območju, kot so hišna številka, zvonec, nabiralnik, predpražnik ali kakšen nadstrešek. Za vsakega od teh elementov je na voljo veliko različic in spet lahko vse skupaj prilagodite svojemu slogu. Pomembno je le, da ne pozabite na praktičnost celotnega oblikovanja. Majhen, modno oblikovan poštni nabiralnik se morda zdi dober, vendar ni praktičen, če ni prostora za pošto.

Če vam ostane še nekaj prostora, je dobro, da rastline postavite v čudovite lončke. Zlasti cvetoče rastline naredijo celotnprostor še bolj zanimiv.

Osvetlitev

V notranjosti lahko s pravo osvetlitvijo naredite čudeže in popolnoma spremenite videz svojih sob. Enako velja za vhodni prostor. Glede na okoliščine se bo spremenila tudi razsvetljava. Če ni nadstreška, so tako idealne stenske luči. Pod streho lahko uporabite tudi viseče ali montažne luči. Pomembno je, da so svetlobni viri odporni na vremenske vplive. Za takšne luči so primerni detektorji gibanja, saj tako ni stikala v temi ni potrebno iskati. V tem primeru bi morali izbrati tudi varčne svetlobne vire, kot so LED, saj se vedno znova zgodi, da živali ponoči sprožijo detektor gibanja, s tem pa prihranite tudi pri elektriki.

Svetloba okoli vhodnega prostora naj bi bila videti prijazna in vabljiva, hkrati pa dovolj svetla, da se ne bi spotaknili v poltemi. Katere koli ovire, kot so stopnice ali neravnine, bi morale biti jasno prepoznavne, ko lučka zasveti. Seveda morate osvetliti tudi pot do vrat, če gre za dolgo pot. Sončne svetilke so varčne, raznolika in privlačna alternativa.