Stekleno ognjišče - za prijetno toplino doma

Ogenj spremlja človeka že tisoče let. Mogoče je to razlog, da udobno domače vzdušje tako pogosto povezujemo s kaminom. Toda tudi brez kamina lahko poskrbite za prijetno toplino doma - s pomočjo steklenega ognjišča.

Uporaba in nadzor kurišča je predstavljal glavni dejavnik v razvoju človeka. Ogenj je igral ključno vlogo od Paleolitika dalje (40.000 - 9700 let pred našim štetjem) v življenju vseh civilizacij.

Razlog je preprost, nadzor nad ognjem je prinesel številne prednosti. S segrevanjem je hrana postala lažje prebavljiva. Zaradi toplote so se uničili morebitni paraziti, bakterije in virusi. Ogenj je nudil svetlobo in toploto, hkrati pa je ščitil tudi pred plenilci in žuželkami.

Ogenj je imel tudi verski in mitološki pomen. Samo pomislite na Phoenix-a, gorečo ptico, ki se je dvignila iz pepela, ali zažiganja Biblije, če naštejemo le dva primera.

Da se ustvari ogenj, morajo biti izpolnjeni trije dejavniki: gorivo, kisik in toplota. Če na pojav ognja pogledamo iz kemičnega stališča, predstavlja oksidacijsko reakcijo s pojavom plamenov. Ogen oddaja več energije v obliki toplote v okolje, kot je je potrebno za vžig. Zato to imenujemo eksotermna reakcija.

Danes ogenj delimo v dve glavni kategoriji, v funkcionalni (ali prijateljski ogenj) in zlonamerni ogenj (požari). Namerjeno zakurjen ogenj, ki je pod nadzorom je običajno namenjen nekemu namenu. Taborni ogenj ne ustvarja samo svetlobe, ampak tudi toploto in zagotavlja udobje.

Bi si tudi vi radi ustvarili prijetno domačo toplino v vašem domu? Potem si oglejte našo ponudbo brezdimnih steklenih kurišč iz skupine Jona Fire Germany. Kakovost in varna uporaba je zagotovljena.