V iskanju popolnega kavča

Izbira pravega kavča oziroma sedežne garniture zahteva tehten premislek, saj gre za dolgoročni nakup. Pri iskanju popolnega kavča naj cena ne bo edini kriterij. Za lažjo odločitev smo vam pripravili nekaj nasvetov.

Velikost

Kavč je središče vaše dnevne sobe, vendar pa mora v smislu velikosti ustrezati celotni sobi. Odvisno od prostora, so primerne različne vrste kavčev. Za majhna stanovanja so precej dobra možnost dvosedi. V večjih prostorih pa so primerne kotne zofe ali kavči z dvema ločenima ležiščema. Najboljši način za določitev točnega prostora, kjer bo kavč stal, je merjenje. Ne pozabite izmeriti tudi prostor za in ob kavču. Če je kavč raztegljiv in omogoča spreminjanje naklona, je treba upoštevati tudi to. Opozorilo: v salonih pohištva kavči pogosto delujejo manjši, kot so v resnici.

Funkcija

Kaj je glavna funkcija vašega novega kavča? Čemu naj bi služil? Na ta vprašanja je potrebno odgovoriti pred nakupom. Imate otroke? Ali želite, da kavč sprejme vso družino, ali pa želite, da daje vaša dnevna soba salonski občutek? Najprej odgovorite na ta vprašanja.

Oblika

Pri izbiri oblike obstajata dve pomembni merili: osebne želje in prostorski pogoji. Če imate prostor za naslanjač, kupite naslanjač. Ne kupite ga le zato, ker imate dovolj prostora, prepričajte se, da ga res želite.

Trdota in barva

Spet je pomembno omeniti dve stvari: vaše osebne želje in prostorske pogoje. Barvo in material je treba prilagoditi vašim potrebam. Izbirate lahko med naravnimi in sintetičnimi vlakni. Ti se razlikujejo tako v ceni kot v kvaliteti. Čeprav belo oblazinjeno pohištvo čudovito izgleda, se hitro umaže. Mogoče bela ni najboljša izbira, če imate majhne otroke. Usnje je enostavno za vzdrževanje, vendar pa pazite, da si hišni ljubljenčki na njem ne brusijo krempeljčkov. Priporočene so nevtralne barve. Manjši kot je kavč, bolj drzne so lahko barve. Po želji lahko kupite barvne blazine za popestritev. Te lahko enostavno odstranite ali po želji zamenjate. Pred nakupom morate kavč nujno preizkusiti. Za nekaj trenutkov se vsedite nanj. Večina kavčev čez čas izgubi nekaj čvrstosti in vam prilagodi. Nič ni hujšega, kot gledanje TV iz trdega kavča!

Stil

Tudi tu je potrebno omeniti, da je prijetno vzdušje in udobje najpomembnejše. Kavč naj se ujema tudi s preostankom vašga prostora. Usnje daje sobam rustikalni efekt, velike baročne zofe pa dodajo kraljevski pridih.

Udobje

Višina in globina kavča je prav tako pomembna. Globlje kot je novo oblazinjeno pohištvo, lažje se boste ulegli, ampak tudi težje vstali. Zato je pomembno, da veste ali bi na kavču raje ležali ali sedeli.  

Kakovost

Poleg že omenjenih kriterijev, tudi država porekla lahko igra pomembno vlogo. Poceni različice zof pogosto prihajajo iz jugovzhodne Azije. Tam v tovarnah pogosto kršijo človekove pravice in pogostu uporabljajo slabše materiale. To vodi v slabšo vzdržljivost in morda celo nevarno uporabo. Bodite pozorni na visoke proizvodne standarde. Takšni izdelki so dražji, vendar predstavljajo udobnejše in bolj trajno doživetje.

Nega

Pravilna nega je odvisna od materiala. Gladko usnje in sintetična vlakna so običajno lažja za vzdrževanje. So bolj trpežna in trajajo dlje. Semiš prevleke so težje za nego in na žalost zelo občutljive. Tekstilne prevleke se včasih lahko odstranijo in operejo v pralnem stroju. To je velika prednost, ki nebi smela ostati neopažena.