Hygge: življenjski slog in trendovski stil

Hygge: življenjski slog in trendovski stil

Hygge je danska umetnost srečnega življenja. Izvedite, kako lahko svoj dom naredite bolj "hyggelig".

Pomen besede

Beseda hygge prihaja iz danščine in je do sedaj dobila mesto že skoraj v vsakem jezikovnem besednjaku. Razlog za to je tudi dejstvo, da "hygge" ni le beseda, ampak način življenja in se zato ustrezno tudi uporablja. To je, tako rekoč, tradicija, ki so jo razvili Danci, ustvarja ravnovesje med delom, preživljanjem prostega časa in družino, brez vsakdanjega stresa. Poudarek je predvsem na vzdušju. Hyggelig je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva, prijetni občutek, ko ste v družbi z bližnjimi.

Razlaga hygge besede se razlikuje od osebe do osebe. Eden uživa na pikniku v naravi, drugi si privošči večer s prijatelji, nekateri pa preprosto uživajo ob skodelici čaja ali dobri knjigi. V bistvu pa gre vedno za to, da vsako situacijo obogatimo z veseljem, toplino in domačnostjo ter jo primerno začinimo, se počutimo dobro in sprostimo.

Hygge se je uveljavil tudi kot moderna beseda med ljubitelji notranje opreme. Najbolje je živeti hyggelig doma, kjer se lahko sprostite in si povrnete moči za nove izzive.

Kako deluje Hygge?

Hygge je namenjen skupnosti, druženju in družini, vključuje pa tudi ustvarjanje prostora, kjer se lahko resnično sprostite. In ta kraj umika, počitka in sprostitve je najbolje ustvarjen znotraj vaših štirih sten.

Najlažji način, da dobite občutek hygge je, da ste pozorni na osvetlitev v sobi. Ko se stemni, je treba namesto velike stropne svetilke vklopiti številne dobro postavljene talne svetilke ali namizne svetilke. Tudi kamin ali pa sveče so čudovite, saj ogenj prinaša udobje. Na kavču je obveznih tudi nekaj blazin in odej, ki vas vabijo v sproščujoče in vabljivo udobje.

Oblikujte svoj dom s Hygge

Najprej je treba opozoriti, da je hygge dom najlažje oblikovati s klasičnimi in brezčasnimi dizajni. Na kavču in garnituri naj bo veliko odej in blazin. To dnevnim sobam daje večjo strukturo. Teksturirane tkanine, tople barve in mehka volna so najbolj udobne.

Tudi preproge so odlična ideja. Prostorno tkane preproge iz viskoze ali volne so najboljše. To ne koristi le akustiki v prostoru, saj imajo blažilni učinek, temveč izžarevajo umirjenost in udobje.

Hladnim materialom ali tistim, ki so videti hladni, kot so plastika in kovina, se čim bolj izogibajte. Poudarek mora biti na naravnih materialih, ki imajo pomirjujoč in prijeten učinek. Sem spadajo volna ali les. Tudi mehke teksture in naravni toni podpirajo pomirjujoč učinek.

Uživajte v svojem domu s Hygge kot življenjskim slogom v mehkem fotelju, dobri knjigi v roki in ob vročem čaju - ali s prijatelji na družabnem večeru. Popolnoma odvisno od vas. Zagotovo je le, da je Hygge prispeval k temu, da so Danci postali eni najsrečnejših ljudi na zemlji. In s Hygge lahko tudi sami postanemo bolj srečni in sproščeni.