Svečnik - čudovit dekorativni element

Od temeljnega vira svetlobe do dekoracije stanovanja: tako lahko povzamemo zgodovino svečinka. Danes je svečnik lahko čudovit dekorativni element.​

Do 20. stoletja smo svečnike našli v vseh gospodinjstvih. Naša zgodba se začne že v antiki. Že takrat so uporabljali razvejane svečnike za razsvetljavo, vendar so uporabljali oljne svetilke in ne sveč.

Največji vpliv pa je imel predsvem menorah s sedmimi svečniki. V Jeruzalemu so tovrstni lestenec uporabljali že v 5. stoletju pred našim štetjem. Sčasoma je menorah postal eden od simbolov judovstva.

Tudi v krščanskem srednjem veku so uporabljali tip s sedmimi svečniki, ki je bil poznan že iz bibličnega zapisa. V vsaki cerkvi je bilo veliko stojalo s sedmimi svečniki.

V 15. stoletju se je v gospodinjstvih začela uporaba dvojnih svečnikov, ki so skrbeli za osvetljeno mizo. V 18. stoletju so držala za sveče postala pravi dekorativni element, ki ni smel manjkati na nobeni praznični mizi. S prihodom električih luči, so svečniki izgubili svoj primarni pomen, vsekakor pa ne svojega dekorativnega učinka.

Učinkovit, dekorativen element

Najboljša stvar svečnikov je njihova neverjetna raznolikost. Svečniki so na voljo v vseh oblikah, materialih in različicah, zato so primerni za vsak stil in se ujemajo z vsem. Vsakemu prostoru podarijo domače vzdušje, ter toplo in bogato svetlobo.

Če je svečnik že okrašen, se ta učinek še potencira. Lahko kombinirate tudi različne oblike svečnikov in skupaj ustvarite edinstvene dekorativne elemente.

Želite enostavno impresivno stanovanje? S pravim svečnikom je to enostavno.