Purizem - jasne linije z učinkom

Kljub svoji zgodoviti, purizem, danes spet postaja nov trend bivanja.Poglejmo, kaj se skriva za tem tisočletja starem notranjem slogu.

Za purizem je značilna subtilnost in podcenjenost. Purizem ni le stil, ampak ga lahko celo opišemo kot neke vrste filozfijo. Poudarek je na načelu "manj je več". To se kaže v preprostih konstrukcijskih odločitvah. Na prvo mesto se postavlja enostavnost, eleganca in brezčasnost. Kljub temu, da morda zveni dolgočasno, je ravno nasprotno, če je le vse narejeno pravilno.

Purizem je nastal pred 2000 leti v starem Rimu. Funkcionalnost je njegov moto. Vsak kos pohištva mora biti čim bolj praktičen, ne samostojen, in brez nepotrebnih stvari. V rimskih hišah niso imeli veliko pohištva, kar pa so imeli, je bilo izjemne kakovosti.

Poglejmo, kaj je potrebno upoštevati, da puristični stilnaredi vtis.

  • Oblike: Purizem poudarja ravne oblike. Kar je v nasprotju z ukrivljenimi in okroglimi poudarki. Trdna oblika je ključnega pomena, saj ustvari vtis hladnosti in oddaljenosti. Kompozicija vsakega elementa igra osrednjo vlogo.

  • Materiali: Visoko kakovostni naravni materiali so najboljša izbira in posredujejo glavno sporočilo purizma. Pozornost je potrebno nameniti dvema stvarema: struktura materiala mora biti preprosta in njegova kakovost visoka.

  • Barva: V večini sob prevladujejo barve, ki delujejo diskretno v ozadju. Uporabite posamezne poudarke, ki bodo služili kot paša za oči. Lahko uporabite tudi barvne kombinacije (npr. bela, siva, črna) za posebne optične učinke.

  • Dekoracija: Tukaj pa prihaja do dileme. Obstajata namreč dve prepričanji. Eno je mnenja, da pravi purizem ne tolerira dekoracije, drugo pa se osredotoča na nekaj izbranih dekorativnih elementov. Lahko uporabite nekaj poudarkov. Običajno se uporabljajo rastline ali izdelki moderne umetnosti. 

Če boste upoštevali zgornje točke, lahko že z nekaj elementi dosežete močan vpliv na notranjost. Ustvarite jasno vzdušje, ki izžareva mir. Za popolno ravnotežje med opremo in poudarki. 

Puristični slog opremljenosti deluje kot protiutež danes vse bolj vročičnega vsakdana. To je tudi razlog, zakaj je purizem spet popularen.