Zrcalce, zrcalce povej!

Ogledala ne smejo manjkati v nobenem stanovanju. Priročna so na več načinov. Poleg tega, da so uporabna kot dekorativni element, lahko z njimi lahko popestrite vsak prostor. ​

Na splošno

Ogledala poznamo že zelo dolgo časa. Najstarejši najden kos je star več kot 5000 let. Ta ogledala so narejena iz poliranega brona in izvirajo iz Mezopotamije. Takšna ogledala so omenjena v Bibliji.  

Najstarejša ohranjena ogledala s steklenimi pvršinami so iz 2. stoletja pred načim štetjem.  

Vrste ogledala

Obstajajo ogledala v vseh možnih stilih in oblikah. Z ali brez okvirja, majhna ali velika, okrogla ali kvadratna,...Tudi oblikovalci se čedalje bolj posvečajo ustvarjanju novih in zanimivih oblik. Tako naprimer poznamo ogledala, ki ne kažejo telesa samega po sebi, ampak v razdrobljeni obliki, ker so sestavljena iz mnogih, med seboj prekrivajočih, ogledal različnih velikosti. Danes lahko z ogledalom presenetljivo vplivamo na globino prostorov. Poleg tega pa lahko z ogledali v obliki ploščic, vsaki steni pričaramo poseben značaj.

Material

Danes je večina ogledal narejena iz kombinacije srebra - bakra oziroma iz plasti aluminija, na katerega se postavijo steklene plošče. Za kristalno steklo, je potrebna zelo visoka raven kakovosti. 

Ogledalo je ogledalo. Kljub temu, pa kakovost igra pomembno vlogo pri velikih ogledalih. Če si želite veliko ogledalo, morate paziti na njegovo debelino. Debelo mora biti vsaj tri milimetre, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro zlomi ali deformira. Debelo steklo ni dobra ideja, v kolikor želite viseče ogledalo, saj bo le to pretežko. Optimalna debelina je med tri in šest milimetrov. 

V kolikor imate majhne otroke, bi morali razmisliti o ogledalih, ki se ne razbijejo, saj lahko v nasprotenm primeru pride do ostrih črepinj in poškodb. Varnostna stekla se debelejša (približno osem milimetrov), zato se težje razbijejo. Ali imate majhne otroke, bi morali razmisliti tudi variante z anti-razbijejo oči, da ne nenadnih plazijo sto britev ostre črepinje na terenu in nikjer skriti. Varnostna steklena ogledala bile vključene te zaščite. Ker je ta vrsta stekla debeline približno osem milimetrov, kar je razlog, zakaj so ti ogledala težko. Obstaja pa tudi posebna zaščita pred razbitjem ogledal. 

Izbira pravega ogledala

Ogledala lahko razvijejo čudoviti učinek in v posamezni sobi pričarajo točno tisto, kar je manjkalo. 

  • Povečanje prostora: Odsev svetlobe ogledala lahko vizualno poveča prostor in ga naredi svetlejšega. To najlažje dosežemo tako, da ogledalo postavimo nasproti okna. Zapomnite pa si, da se mora velikost ogledala prilegati prostoru. Prevelika ogledala delujejo neprijetno. 

  • Efekt ogledal: Ogledala lahko nadomestijo okna, v kolikor jih uporabite v temnem kotu. Tudi nad vzglavjem postelje v spalnici, lahko veliko ogledalo pričara prostorsko povečavo in simetrijo.  

  • Paša za oči: Dekorativna ogledala so ključni element in osrednja točka v prostoru. Danes obstajajo ogledala, ki so hkrati pravi umetniški predmeti izrednih oblik in se odlično dopolnjujejo s prostori, stenami in stilskim pohištvom. 

Kadar ogledalo ne sme manjkati?

Tudi če za ogledala nimate nobenih posebnih zahtev, v nekaterih prostorih ne smejo manjkati. Najbolj očiten primer je kopalnica, kje je funkcionalnost ogledala bistvenega pomena. Pri vrtljivih ogledalih je bistvenega pomena razsvetljava s treh smeri (zgoraj, levo in desno). Omarica z ogledalom zagotavlja več prostora za shranjevanje, ki ga v kopalnici vedno primanjkuje. Tudi v spalnici je ogledalo segajoče do tal, nepogrešljivo. Tako lahko vedno preverite, če so vam oblačila kot ulita. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti na ogledalo v hodniku oziroma veži, ki nam omogoča, da se pred odhodom iz stanovanja, še zadnjič pogledamo.