Sezona žara je odprta!

Sezona žara je odprta!

Sočni zrezki, zapečene klobase, zelenjava na žaru, slastne omake – se vam že cedi slina? Ko zunaj postane topleje, se prične sezona peke na žaru. Pripravili smo nekaj koristnih nasvetov in trikov, s katerimi zagotavljamo uspeh in veliko zabave ob peki na žaru.

Ustrezen žar

Niso vsi žari enaki, kot bi rekli strokovnjaki. Toda katera vrsta žara je najboljša? Pravo aromo dima je mogoče doseči le s klasičnim žarom na oglje. Žari na oglje so na voljo v različnih velikostih in oblikah ter so kot nalašč za uporabo na vašem vrtu. A vse bolj priljubljeni so tudi manjši namizni žari na oglje. Ti manjši modeli niso primerni samo za balkone, ampak jih je enostavno tudi prevažati in jih vzeti s seboj na piknike v parku ali na plažo. Druga možnost so plinski žari - lažje in hitreje jih je segrevati pa tudi lažje vzdržuje želeno temperaturo. Še ena možnost - zlasti za manjše skupine - so električni žari. So enostavni za uporabo, hitro se segrejejo ter so enostavni za čiščenje.

Marinada za razvajanje brbončic

Ustrezna marinada daje mesu, ribam in zelenjavi pravo dopolnitev okusa. Najbolje je, da pripravljeno meso ali zelenjavo pred peko na žaru marinirate vsaj 2 do 3 ure. Preprosto zmešajte hrano, ki jo želite peči na žaru, s svojo najljubšo marinado, in postavite na hladno v zaprti posodi. Poskrbite, da boste v marinadi uporabili rastlinsko olje, ki lahko prenese visoke temperature. Tako bo marinada med peko na žaru ohranila vse svoje okuse. Prav tako se izogibajte dodajanju soli, ker sol običajno odvzame vodo in vaša hrana na žaru bo na koncu presuha.

Orodja in pripomočki

Obstaja nekaj pripomočkov za žar, ki se jih splača imeti. Nekatere boste našli v kuhinji, na primer oster nož za rezanje mesa, s katerim brez naprezanja narežete ali očistite meso ter zelenjavo. Nepogrešljive so tudi klešče oz. prijemalke za žar ter par toplotno odpornih rokavic. Namesto aluminijastih pladnjev za enkratno uporabo uporabite silikonske podloge za žar. Priljubljena in izjemno uporabna so tudi nabodala za žar. Vsekakor sta priporočljiva tudi termometer, za preverjanje temperature med peko, ter kuhinjski časovnik, da odmerjanje časa peke. In končno, če želite med 'peko svoja oblačili ohraniti čista, je velik predpasnik vaš najboljši prijatelj.

Peka na žaru

Hrano postavite na žar šele, ko je segret na pravo temperaturo. Za segrevanje plinskih ali električnih žarov potrebujete le nekaj minut. Žar na oglje pa lahko traja od 30 do 45 minut, da doseže pravo temperaturo. Lahko začnete, ko oglje postane sivo in je rešetka res vroča. Temperatura je odvisna tudi od tega, kaj nameravate peči. Za večino živil zadostuje temperatura med 150°C in 200°C. Za dober zrezek pa potrebujete temperaturo od 280° do 300°C. Če ima vaš žar pokrov, ga pustite zaprtega, medtem ko segrevate žar. Priporočljivo je tudi, da je zaprt med peko na žaru, da pospešite proces in zagotovite, da je hrana enakomerno pečena na vseh straneh.

Čiščenje žara

S pravilnim čiščenjem in malo pozornosti lahko žar zdrži več let. Žar lahko očistite tudi, ne da bi se ohladil, zahvaljujoč toploti in postopku pirolize. Ko sta plinski in električni žar še vroča, lahko umazanijo odstranite z žičnato krtačo. Pri modelih na oglje vzemite vroč briket s kleščami za žar in z njim podrgnite po žaru. Ko se žar popolnoma ohladi, lahko pepel, oglje in brikete odvržete v koš za gospodinjske odpadke. Če je na žaru trdovratna umazanija, je potrebno posebno čistilo. Topla voda in krpa sta dovolj, da žar spet zasije. Pokrov prave velikosti bo zaščitil vaš žar pred vremenskimi vplivi.


Nenazadnje – mizo opremite s prtom, krožniki, jedilnim priborom, prtički, kozarci in osvežilnimi pijačami. Zdaj je čas, da se usedete z gosti in uživate v čudovitem obroku. Dober tek!

Tukaj boste našli našo ponudbo žarov, jedilnega pribora, nožev, predpasnikov in še veliko več!