Trendi na vrtu za poletje 2020

Trendi na vrtu za poletje 2020

Letos so na vrtu novi vznemirljivi trendi, ki razblinijo dolgčas in naredijo vsakdanje življenje nekoliko bolj razburljivo. Letos se veliko dogaja, od trajnosti urbanega vrtnarjenja do samooskrbe. Oglejmo si najpomembnejše trende podrobneje.

Vrt kot kraj sprostitve in spokojnosti

V letu 2020 bo vrt očitno postal kraj počitka in sprostitve, kamor se lahko kadarkoli (ob lepem vremenu) umaknete in pozabite na vsakdanji stres. Vrt naj ne bo le kraj dela, ampak bo služil tudi kot oaza, ki zagotavlja novo energijo.

Da se lahko resnično sprostite, raje izberite rastline, tako da zahtevajo malo vzdrževanja. Tudi avtomatizirano vrtno orodje (ključna beseda pametni vrt), kot so robotske kosilnice ali namakalni sistemi, so dobra ideja, tako imamo manj dela. Ribniki, bazeni in masažni bazeni se nahajajo tudi na vedno več vrtovih. Pozitiven trend na področju wellnessa na lastnem vrtu se zdaj kaže tudi v velikem izboru izdelkov v vseh cenovnih razredih.

Trend samooskrbe

Pridelovanje in nabiranje lastne zelenjave, sadja itd. je letos spet izjemno priljubljeno. Ta trend že leta množično raste, navsezadnje ni nič bolj zdravega in okusnega kot sveža zelenjava iz lastnega vrta.

Če želite začeti tudi s samooskrbo, najprej dobro načrtujte, katera živila želite gojiti, in preverite, ali se pogoji na mestu ujemajo in seveda po potrebi prilagodite.

Bivanje na prostem

Trend bivanja na prostem je zelo zanimiv. Zdaj postaja vse pogosteje, da ljudje na primer na vrtu postavijo kuhinjo na prostem. To ne pomeni le prefinjenega žara, ampak dejansko popolno kuhinjo. Seveda bi morali kuhinjo prilagoditi lastnim željam. Če nameravate na vrtu samo peči na žaru, namesto celotne kuhinje postavite le žar. Poleg tega mora biti zunanja kuhinja zaščitena pred vremenskimi razmerami, zato je treba vedno upoštevati lokacijo (ključni veter) in streho.

Dnevna soba na prostem bo tudi letos na mnogih vrtovih. Razkošno dnevno pohištvo nudi pravo vzdušje. Pri izbiri materialov razmišljajte trajnostno in namesto plastike izberite naravne materiale. To doda veliko vzdušja.

Notranji vrt

Tudi notranje vrtnarjenje postaja vse bolj priljubljeno. Medtem se vse vrste rastlin hranijo na vaših štirih stenah, od banan do klasičnih rastlin paradižnikov. Poskrbeti morate le za to, da se bo rastlina na ustreznem mestu počutila tudi udobno. V nasprotnem primeru letina ne bo zelo razkošna.

Mestno vrtnarjenje ali vrtnarjenje v majhnem prostoru

Tudi ljudje v mestih gojijo vedno več rastlin sami. Urbano vrtnarjenje je že leta trend in tako bo ostalo tudi letos. Ker je v mestih le nekaj omejenih vrtov, proizvajalci že nekaj časa ponujajo veliko kreativnih idej za gojenje rastlin v najmanjših prostorih - bodisi na majhnem balkonu ali celo na steni. S temi novimi možnostmi se lahko celo mestni balkoni spremenijo v zelene oaze in prave magnete žuželk.

Če nimate veliko prostora, je zelo pomembno, da izberete prave rastline. Tu se ponujajo počasne in nizko rastoče rastline.

Trajnostna izbira rastlin in varčevanje z vodo

Tema trajnosti se tudi na vrtu ne ustavi. Najprej gre za trajnostno izbiro rastlin, to je rastlin, ki imajo ekološko korist. Tu je treba omeniti čebele prijazne rastline, kot je na primer sivka, ki spodbuja opraševanje. Dobrodošle pa so tudi vse druge rastline, ki privlačijo koristne organizme. Število škodljivcev se lahko zmanjša na povsem naraven način.

Razmislite tudi o trajnosti pri gnojenju in uporabljajte organska gnojila brez kemikalij. Vedno lahko uporabite tudi tisto, kar že obstaja, z zbiranjem deževnice ali ustvarjanjem lastnega komposta.

Druga pomembna tema je varčevanje z vodo. V trenutkih, ko podnebne spremembe resnično nabirajo hitrost, se lahko zgodi, da dežja dolgo ne bo. Potem varčevanje z vodo postane nuja. Iz tega lahko veliko izberete z izbiro zasaditve in načrtovanja vrta. Na primer, sivka, sončnica in določene izbrane rastline potrebujejo malo vode.

Naravno gojeno sadje in zelenjava sta tudi trajnostna, zato ta trend zelo dobro dopolnjuje trend samooskrbe.

Dobro počutje živali

Na vrtu živi veliko živali, ki jih je vredno zaščititi. Sem spadajo mravlje, čebele, ježi, krti in tudi ptice. Seveda te živali potrebujejo primeren življenjski prostor in preskrbo s hrano, ki ustreza njihovim potrebam. Tu lahko aktivno naredite nekaj in ustrezno načrtujete vrt ali posadite prave rastline. Poleg tega so hoteli za žuželke dobra ideja.

Razmislite tudi o katerem koli hišnem ljubljenčku. Kemična gnojila in pesticidi lahko škodijo psom in mačkam. Če imate raje naravna organska gnojila, ste na varni strani.