Čudoviti balkoni za prijetno bivanje 

Čudoviti balkoni za prijetno bivanje 

Dandanes bivalni prostori in njihovo dekoriranje pritegnejo trume oblikovalcev. Balkoni pa pogosto ostanejo spregledani. Pa vendar nanje nikakor nebi smeli pozabiti! S pravilno dekoracijo lahko poskrbimo za čudovito sproščujoče trenutke na prostem. V nadaljevanju si preberite naše nasvete o elegantni ureditvi balkona.

Večina balkonov ima veliko potencialov za izboljšanje. Dobra novica je, da imamo danes veliko več možnosti za dekoracijo kot kdajkoli prej.

Izberite slog

Na začetku potrebujete osnovni načrt. Kakšen stil si na balkonu želite? Z vrtno garnituro, enostavnimi rastlinami in lončnicami lahko ustvarite sproščeno lounge vzdušje. Ali vam je mogoče bolj všeč pomorski slog z belimi in modrimi dodatki? Morda obožujete orientalske elemente? Skratka, izberite dekorativne elemente po svojem okusu in polepšajte svoj balkon. Pri ustvarjanju praktično ni mej.

Tla so osnova

Stil dekoracije naj se ujema s tlemi. Trenutno je na trgu izredno široka ponudba cenovno dostopnih zunanjih preprog kot tudi ploščic in lesenih plošč. Zadnji dve možnosti sta veliko enostavnejši za čiščenje. Les je prijeten tudi ko je zunaj vroče, saj ne absorbira toplote na enak način kot ploščice. Če živite v najetem stanovanju, lahko enostavno namestite lesene ploščice na klik na že obstoječa tla.

Dodajte barve za več življenja

Najbolj enostavno sredstvo za hitre izboljšave je barva. Uporabljajte barve! Prebarvajte steno ali staro leseno pohištvo, uporabite pisane prte in pisane jedi. Barve poživijo vsak balkon in pričarajo popolnoma drugačno vzdušje.

Kaj lahko naredim z manjšim balkonom?

Vsak balkon je lahko udoben, ne glede na to kako majhen je. Prihranite prostor s preklopnim pohištvom, ki ga lahko shranjujete v stenski prostorih. Namesto cvetličnih lončkov uporabljajte cvetje za ograjo ali uporabljajte viseče košare. Majhne posode za shranjevanje so lahko dobra ideja.

Razsvetljava ustvarja vzdušje

Zvečer boste potrebovali nekaj svetlobe. Lanterne in oljne lučke nudijo udobno rešitev. Za večje balkone pa je idealna rešitev lahko kamin. Ogenj s svojo toplo svetlobo zagotavlja prijetno vzdušje. Danes je na voljo veliko različnih prenosnih svetilk z baterijami. Led svetilke porabijo malo energije, zato so še posebej primerne za balkone. Ustrezna rešitev za vaš balkon pa so lahko tudi solarne svetilke.

Sever, jug, vzhod, zahod - kam je usmerjen vaš balkon?

Smer vašega balkona igra pomembno vlogo pri njegovem oblikovanju. Ležalniki za sončenje na balkonu, ki leži na severu, niso ravno smiselni.

Na jug obrnjen balkon pa je na primer idealen za poležavanje na soncu. Če imate dovolj prostora in balkon na ustrezni legi, je smiselna uporaba pohištva na katerem se lahko sončite. Le ne pozabite, da je poletje lahko zelo vroče. Zato nikoli ne pozabite na zaščito. Poskrbite, da izberete rastline, ki sonce dobro prenašajo in jih redno zalivajte.

Balkoni obrnjeni proti vzhodu in zahodu imajo približno pol dneva sonce. Obrnjeni proti vzhodu imajo že jutranje sonce. V tem primeru je idealna miza za katero lahko zajtrkujete. Balkon obrnjen na zahod je je idealen za vse, ki uživajo v malce sonca v večernih urah. Takšni balkoni so kot nalašč za večerjo, mogoče boste potrebovali senčnik. Izberite rastline, ki uspevajo v polsenci, saj so idealne za tovrstno lego balkonov.

Na sever obrnjeni balkoni niso najboljša izbira, če želite veliko časa preživeti na soncu, vendar pa ponujajo osvežitev v vročih dneh. V mislih imejte, da se pohištvo na teh balkonih ne bo hitro posušilo, zato izbirajte na plesen odporne materiale. Predvsem pa ne pozabite na temeljito čiščenje pohištva po koncu poletja. Rastline, ki imajo rade senco, so kot nalašč za balkone na severu.